Assisen Caroline Kint – Athena Man (33) veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor doodslag in Kortrijk

Athena Man is veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor doodslag op Caroline Kint. © Belga

Athena Man (33) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor doodslag op Caroline Kint (65). Het slachtoffer werd in oktober 2021 in Kortrijk met geweld om het leven gebracht. Lorine De Witte (53) kreeg negen maanden cel voor schuldig verzuim. Het openbaar ministerie had 23 jaar opsluiting gevorderd voor Man.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Athena Man trok op 15 oktober 2021 rond 19 uur naar het appartement van haar broer T. in de Minister Tacklaan in Kortrijk. Even later ging ze ook op de koffie bij diens buurvrouw Lorine De Witte, die met de jongeman een tijdje een seksuele relatie had. De Witte vertelde onder andere over de problemen tussen T. en hun andere buurvrouw Caroline Kint. Het slachtoffer zou bij de sociale verhuurmaatschappij haar beklag gedaan hebben over de broer van Man.

Onmetelijke menselijke ravage

Toen Athena Man rond 21 uur terugkeerde naar het appartement van haar broer, liep ze Kint tegen het lijf. Volgens de beschuldigde zou De Witte op dat moment het slachtoffer aangewezen hebben. Man deelde een duw uit, waardoor Kint op de grond viel. Vervolgens begon ze te slaan en te schoppen op het hoofd van het slachtoffer. De beschuldigde kwakte het gezicht van de zestiger zelfs meermaals hard op de betonnen vloer. Uiteindelijk sleurde ze Kint bij de haren tot in haar eigen appartement. Het slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar bezweek op 21 oktober aan haar verwondingen.

De verdediging van Athena Man had niet betwist dat ze zich schuldig maakte aan doodslag en diefstal. Man ging na de feiten aan de haal met de handtas van het slachtoffer. Lorine De Witte werd door het openbaar minister als mededader of minstens medeplichtige bestempeld, maar meester Filip De Reuse en meester Floor Ameye vroegen met succes om haar enkel te veroordelen voor schuldig verzuim.

“Doodslag is een zware misdaad en de wetgever bepaalt hiervoor dan ook een hoge straf. Het is immers een levensdelict”, klonk het in het arrest. Het hof en de juryleden merkten op dat Athena Man het slachtoffer totaal niet kende. Caroline Kint had haar bovendien nooit een strobreed in de weg gelegd. “Ze veroorzaakte hiermee een onmetelijke menselijke ravage”, aldus voorzitter Bart Meganck. Daarbij werd opgeworpen dat Kint na een woelige levensloop op het moment van de feiten wel de rust had gevonden op haar appartement in Kortrijk.

Verwaarlozing

In de feiten zelf zagen het hof en de jury absoluut geen verzachtende omstandigheden. Caroline Kint was fysiek bijvoorbeeld niet opgewassen tegen de veel jongere beschuldigde. De gerechtsdeskundigen stelden ook een persoonlijkheidsstoornis met antisociale kenmerken vast. Zeker in combinatie met haar drugs- en alcoholprobleem is er daarom een hoog risico op nieuwe gewelddadige feiten.

Anderzijds werd wel rekening gehouden met de geaccidenteerde levensloop van de beschuldigde, die van jongs af een warm nest miste. Volgens het hof en de juryleden was er sprake van materiële, affectieve en pedagogische verwaarlozing. Bovendien nam ze ondanks haar beperkte intellectuele mogelijkheden snel haar verantwoordelijkheid voor de feiten en toonde ze doorleefde spijt. Ook de liefde voor haar zoontje werd als een verzachtende omstandigheid bestempeld.

De Witte misrekende zich

Lorine De Witte kreeg negen maanden cel voor schuldig verzuim.
Lorine De Witte kreeg negen maanden cel voor schuldig verzuim. © Belga

Voor Lorine De Witte had het OM de maximumstraf van een jaar cel gevorderd. In het arrest werd opgemerkt dat de beschuldigde een goede vriendin in nood niet hielp. Ze vreesde immers om zelf op een of andere manier betrokken te raken bij de feiten. “Ze misrekende zich trouwens, want zo zorgde ze er voor dat ze net wel werd meegezogen in een bepaalde vervolging.” Anderzijds werd er gewezen op een laag risico op nieuwe feiten en op haar job als poetsvrouw. “Ze was er steeds voor haar kinderen, die haar loofden op de zitting en die uitgroeiden tot mooie personen.”

Einde proces

Ten slotte richtte voorzitter Bart Meganck zich zoals gebruikelijk nog tot de veroordeelden. “Ik denk dat u misschien nog zal wenen, straks of later in uw cel. Ween maar goed, maar ik hoop ook dat je weent voor het slachtoffer en niet alleen voor jezelf. Voor die moeder, die oma die jij het leven hebt ontnomen”, zei hij aan Athena Man.

Ook Lorine De Witte werd nog even toegesproken voor ze vrijgelaten werd. “Het hof heeft clementie getoond voor u en de feiten waar u schuldig aan bevonden bent, zijn minder erg dan u misschien gevreesd had. Maar het blijft natuurlijk een asociaal misdrijf. Ik hoop dat u nog veel denkt aan uw vriendin.”