Assisen: burgerlijke partijen halen hard uit naar de beschuldigde
Op het assisenproces over de moord op Ellen D’hooghe (36) hebben de advocaten van de burgerlijke partijen woensdag hun pleidooien gehouden. De advocaten van de nabestaanden geloven absoluut niets van het geheugenverlies van Pol Mistiaen. “Uw zoon heeft het recht om te weten wat je met zijn mama hebt gedaan”, pleitte meester Mieke Byttebier.
Meester Luc Arnou omschreef de beschuldigde als een platte egoïst. “Hij werkt constant met twee maten en twee gewichten. Hij is een narcist. Hij is de zon en je mag al content zijn als je een van de manen of een hulpsatelliet mag zijn. Pol Mistiaen is geen toffe peer, want toffe peren moorden niet.”
Pure chantage
De advocaat van de familie D’hooghe stelde vast dat Ellen daar steeds meer onder begon te lijden. “Hij maakte haar uit voor rosse koe, domme kalle en rosse sproetenkop. De relatie met Dewispelaere is er gekomen omdat het slecht ging in het huwelijk.”
De verdediging zal wellicht opwerpen dat Mistiaen vaak valse hoop kreeg, maar meester Arnou merkte op dat de beschuldigde duidelijk wist dat zijn vrouw hem wilde verlaten. In die periode dreigde hij echter met zelfmoord. “En dan dreigt hij nog hun zoon mee te nemen. Laag, lager, laagst. Afpersing is dat, pure chantage.”
IJzeren staaf
Uiteindelijk beleefden ze op 7 september 2019 samen nog een leuke dag, volgens de beschuldigde afgesloten met een vrijpartij. “Is het niet mogelijk dat Ellen die avond alles op alles heeft gezet om op de best mogelijke manier af te sluiten?”
Het is volgens de burgerlijke partijen totaal ongeloofwaardig dat de Roeselarenaar niet meer weet hoe hij het slachtoffer daarna van het leven beroofde. “Zijn beste vriend gelooft hem niet. En wat verschrikkelijk markant is: zijn eigen pa gelooft hem niet.” Meester Arnou pleitte dat Mistiaen bewust een ijzeren staaf haalde, omdat een koevoet onhandig zou zijn door het schuine plafond.
“Niemand zou kalm zijn op dat moment. Maar hij passeert cool de kamer van zijn zoon, die zijn moeder gaat verliezen.” R. hoorde zijn moeder roepen, waarop Mistiaen volgens de advocaat van de burgerlijke partij een kussen op haar hoofd legde. “Zodanig dat er geen geluid werd geproduceerd en dan heeft hij nog zes of zeven keer geslagen.”
Moordwapen verstopt
De burgerlijke partijen plaatsten ook grote vraagtekens bij de bewering van de beschuldigde dat hij uit het leven wilde stappen. “Dan ga je het moordwapen niet verstoppen tussen het grind en onder een steen. Dat is absurd, dat is niet logisch”, aldus meester Jean-Marie De Meester.
De advocaat van de zoon van de betrokkenen gelooft ook niet in de passionele vrijpartij als trigger voor de feiten. “Dat is uit zijn fantasie ontsproten. We weten dat hij een perfectionist is, alles is bij hem afgemeten.”
De advocaten van de 13-jarige jongen vinden het niet toevallig vreemd dat Mistiaen de namiddag voor de feiten niet meeging naar een evenement van Kazou. “Hij zal dat zeker die namiddag voorbereid hebben, terwijl wij niet thuis waren”, vertrouwde hij meester Mieke Byttebier toe.
Door merg en been
Meester Byttebier hekelde het feit dat de beschuldigde steeds dreigde met zelfmoord, zelfs met een slogan op de muur van de living. Na een ruzie plukte hij R. ook plots een halte eerder van de bus. “Een mama die kijkt naar de bus en haar kind dat er niet uitkomt. Die angst moet gigantisch geweest zijn.”
Het gebrul van zijn moeder ging die bewuste nacht volgens de jongen door merg en been. Zijn vader kwam hem geruststellen en liet de volgende ochtend een brief achter voor hem. Hij moest om 16 uur naar opa bellen, maar zag papa rond de middag bebloed door de tuin strompelen. “R. is door een rollercoaster gegaan van verschillende vreselijke emoties.”
Laatste eer
“Daarom, meneer Mistiaen, vind ik het zo belangrijk dat R. 100 procent de waarheid zou kennen en niet enkel wat u wil vrijgeven. Hij heeft het recht om te weten hoe en wat u hebt gedaan.” De zoon van Ellen D’hooghe beseft ook dat zijn mama nog gered had kunnen worden, als Mistiaen de hulpdiensten had verwittigd.
“Hij moet leven met de gedachte dat u hem ging meepakken in uw zelfmoord en dat heeft zijn impact. R. is hier vandaag niet voor u, maar voor zijn mama. Om haar een laatste eer te bewijzen. Never never never take away a child from his loving mother . Misschien kan u het ook eens ergens op een muur zetten.”
Dadelijk zal procureur-generaal Tom Janssens zijn requisitoir houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier