Yannick M. leek voor zijn slachtoffers aanvankelijk een goeie partij. Eerst en vooral omdat hij er goed uit ziet. Niet onbelangrijk, want de 26-jarige man benaderde hen aanvankelijk via Tinder. Een doordachte tactiek die hij telkens opnieuw hanteerde. Het ene berichtje leidde naar het andere en al snel spraken zijn slachtoffers met hem af. Opnieuw leek er geen vuiltje aan de lucht: Yannick M. gedroeg zich galant - hij gaf zelfs bloemen en hield de deur voor hen open - en had als cipier in de gevangenis van Brugge een interessante job en dus ook wel wat te vertellen.

De jonge vrouwen zien er zelf ook allemaal goed uit en hadden wat dat betreft niet te klagen over mannelijke aandacht. Maar toch knoopten ze een relatie aan met de sympathieke cipier. Al kregen ze daar allemaal snel spijt van. Want tussen de lakens toonde Yannick M. zijn ware gelaat. Waar hij zijn kersverse vriendinnetjes aanvankelijk nog meenam naar een Nederlandse seksshop ging hij al snel verder. Hij wilde zijn - vaak gewelddadige - seksuele fantasieën met de meisjes beleven en nam daarbij geen genoegen met een "neen" als antwoord.

Zelfs als de meisjes ontdekten dat hij een SOA had en dus geen seks meer wilden, dwong hij hen om dat toch te doen

De bal ging aan het rollen toen enkele meisjes los van elkaar naar de politie stapten. Zij dienden aanvankelijk klacht in omdat Yannick M. hen na het beëindigen van de relatie bleef lastig vallen. "Heel beangstigend. Zo liet hij je op allerlei manieren weten dat hij jou en je familie in de gaten hield", verklaarde één van de slachtoffers. Maar schoorvoetend gaven de jonge vrouwen één voor één toe dat het ook tijdens de relatie veel te ver ging. Sommigen onder hen konden de relatie na een tweetal maanden al beëindigen. Maar andere vrouwen hield hij meer dan een jaar in zijn macht. De slachtoffers beschrijven hem dan ook allemaal als een "manipulator".

Gevangenis in Gent

Het parket gooide zich op de zaak en stelde een lijvig en hard dossier tegen de jonge cipier op. "Eén van de meest opvallende die ik in mijn carrière al ben tegengekomen", zegt een andere advocaat in de zaak, met toch al heel wat jaren dienst. Yannick M. zit ondertussen een achttal maanden in voorhechtenis. Het gevangeniswezen wachtte het proces niet af en ontsloeg hem al. Om niet bij zijn voormalige collega's te belanden, zit hij momenteel in de gevangenis in Gent. De raadkamer besliste woensdag om hem naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Daar zal hij zich voor bijna twintig tenlasteleggingen moeten verantwoorden.

De jonge cipier zou heel wat van zijn slachtoffers verkracht en aangerand hebben. Een slachtoffer dat tijdens het vrijen weigerde om anale seks te hebben werd daar toch toe gedwongen. Weigeren was voor de vrouwen dan ook niet evident. Want als ze niet op zijn verzoeken in gingen, kregen ze vaak rake klappen. Meer nog: hij bedreigde sommige van hen zelfs met wapens. Zowat alle feiten vonden plaats bij hem thuis in Brugge. Meermaals dreigde hij ermee naaktfoto's van de jonge vrouwen te verspreiden als ze hem niet gehoorzaamden.

Hij sloot hen zelfs soms op omdat ze niet deden wat hij vroeg. Daarom besliste het parket om Yannick M. ook te vervolgen voor gevangenhouding. Nog een opvallend aspect: Yannick M. wordt ook vervolgd omdat hij verschillende slachtoffers bewust een SOA gaf. Hij wist dat hij zelf drager was, maar vrijde toch onveilig met zijn toenmalige vriendinnen. Eenmaal zij het ontdekten en dus geen seks meer wilden, dwong hij hen om dat toch te doen.

Weinig bewijs

Yannick M. bevestigde een aantal verklaringen van zijn slachtoffers. Maar hij is niet van plan om alles te bekennen. Al wil zijn advocaat daar nog niet dieper op in gaan. "Ik wens het proces te voeren in de rechtszaal en niet in de media", zegt meester Laurens De Koninck. "Er is nog altijd zoiets als het vermoeden van onschuld en hij kon zich nog niet voor de rechter verantwoorden. Hij schreeuwt zijn onschuld over sommige verdachtmakingen uit en we stellen vast dat er soms ook weinig tot geen bewijs voor handen is. Elk verhaal heeft twee kanten en hij zal die van hem in de rechtbank kunnen vertellen."

(TL)