Ze noemden zichzelf Quick en Flupke, de anonieme afpersers die vorig jaar enkele voedingsbedrijven in Europa bedreigden met gif. Een verwijzing naar de Brusselse kwajongens uit de strips van Hergé. Het zal voorlopig een raadsel blijven wat hen dreef om onder meer vanuit het Gentse afpersingsbrieven met daarin de giftige stof oleandrin naar tal van voedingsbedrijven te versturen.

De Ieperse koekjesfabriek Jules Destrooper, oorspronkelijk gestart in Lo-Reninge, was een van de geviseerde bedrijven. Zij ontvingen in april vorig jaar een dreigbrief met het giftige poeder dat hartverlamming kan veroorzaken. De afpersers eisten 300.000 euro in bitcoins, anders zouden ze hun koekjes in de winkels vergiftigen. Ook andere Belgische voedingsbedrijven zoals IJsboerke en Continental Foods kregen dezelfde brieven. Zelfde verhaal bij koffiebedrijf Lavazza in Italië en verschillende voedingsfabrieken in Scandinavië.

De afpersers gaan dus vrijuit en er komt ook geen proces. "Op basis van het onderzoek kunnen we wel zeggen dat er geen risico was voor de bevolking", aldus het federaal parket.

Ze noemden zichzelf Quick en Flupke, de anonieme afpersers die vorig jaar enkele voedingsbedrijven in Europa bedreigden met gif. Een verwijzing naar de Brusselse kwajongens uit de strips van Hergé. Het zal voorlopig een raadsel blijven wat hen dreef om onder meer vanuit het Gentse afpersingsbrieven met daarin de giftige stof oleandrin naar tal van voedingsbedrijven te versturen. De Ieperse koekjesfabriek Jules Destrooper, oorspronkelijk gestart in Lo-Reninge, was een van de geviseerde bedrijven. Zij ontvingen in april vorig jaar een dreigbrief met het giftige poeder dat hartverlamming kan veroorzaken. De afpersers eisten 300.000 euro in bitcoins, anders zouden ze hun koekjes in de winkels vergiftigen. Ook andere Belgische voedingsbedrijven zoals IJsboerke en Continental Foods kregen dezelfde brieven. Zelfde verhaal bij koffiebedrijf Lavazza in Italië en verschillende voedingsfabrieken in Scandinavië.De afpersers gaan dus vrijuit en er komt ook geen proces. "Op basis van het onderzoek kunnen we wel zeggen dat er geen risico was voor de bevolking", aldus het federaal parket.