“Ze waren eerst vriendelijk, maar dat veranderde al snel”: Eddy (58) in elkaar geslagen door 4 jongeren in Oostendse stationsbuurt

Eddy liep na het zinloos geweld een hersenschudding op en brak daarbij zijn oogkas. De feiten speelden zich af vlak bij de SKY Towers in de Oostendse stationsbuurt. © GF/JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Afgelopen weekend werd de 58-jarige Eddy Van Ryssel uit Oostende het slachtoffer van zinloos geweld. Vier jongeren duwden de man in de grond en schopten erop los. “Ik kreeg de kans niet om me te verdedigen”, klinkt het bij het slachtoffer, die ruim een maand werkonbekwaam is.

De feiten speelden zich tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag af tussen middernacht en 1 uur in het centrum van Oostende. Vlak bij de SKY Towers in de stationsbuurt werd de man aangesproken door een groepje jongeren. “Een van hen zei me dat hij 16 jaar was”, vertelt Eddy. De man is nog steeds onder de indruk van wat er zich heeft afgespeeld. “Het ging over zijn studies. Hij zei dat hij studeerde als schilder. Ik ben zelf ook schilder-behanger van beroep en dus ging ik het gesprek aan.”

Verschillende stampen

Uiteindelijk veranderde het gesprek van richting. “Ze waren eerst heel vriendelijk, maar dat veranderde snel”, gaat het verder. “Opeens begon de ene de andere op te jutten en werd er geroepen: ‘pak hem, pak hem’. Ik had eerst niet door dat ze serieus waren en dacht dat ze een grapje maakten. Tot ik een keiharde duw kreeg en met een smak in de grond viel.”

Daarna keerden de vier jongeren zich tegen de man. “Ik kreeg verschillende stampen. Alles gebeurde razendsnel”, herinnert Eddy zich nog. “Ik bloedde en had enorm veel pijn. Op een gegeven moment hielden ze op en liepen ze weg. Een toevallige passant had de vier jongeren weggejaagd. Die man bracht me uiteindelijk naar huis.”

Enkele uren later werd de pijn voor Eddy ondraaglijk. “Ik heb pas nadien de politie verwittigd, waarom weet ik niet. Ik zal onder de indruk geweest zijn. Ik ben pas op aanraden van een familielid naar het ziekenhuis getrokken. De politie is daar een verklaring komen afnemen.”

Maand werkonbekwaam

In het ziekenhuis werd uiteindelijk vastgesteld dat Eddy een hersenschudding had en dat zijn oogkas gebroken is. Het gevolg? Ruim een maand werkonbekwaam. “Ik schat dat de jongeren niet meer dan 20 jaar geweest kunnen zijn. De politie zal nu de camerabeelden bekijken van de buurt in de hoop de daders te identificeren. Die moeten uit de buurt komen, want drie van hen spraken met een West-Vlaams dialect”, besluit de man.

De politie heeft ondertussen bevestigd dat er inderdaad een onderzoek ingesteld werd naar een vorm van zinloos geweld.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier