Schapen uit weide gehaald en in mais geslacht: “Maar ik zou er niet van eten”

Peter Hubau zag twee van zijn schapen geslacht worden. © Facebook/TP
Redactie KW

In Langemark werden twee schapen uit een weide gehaald en geslacht in een naburig maisveld. Schapenhouder Peter Hubau reageert verontwaardigd. “Ik voel me machteloos.”

“Samen met mijn zoon ben ik afgelopen zaterdagnamiddag nog gaan kijken naar de weide. Toen zaten er nog veertien schapen.” Peter Hubau houdt schapen in een weide aan de Peperstraat in Langemark. “Een hobby van mij. Het is een van de plaatsen waar ik schapen houd. De eigenaar van de weide in de Peperstraat belde me zondag plots: jagers hadden slachtafval en bruine wol van schapen gevonden”.

Twee schapen verdwenen

Het slachtafval situeerde zich in een maisveld aan de andere kant van de weg, waar de weide lag. “We hebben het aantal schapen geteld en effectief: twee dieren waren verdwenen”, vertelt Peter. “Bij de schuilplaats in de weide zagen we voetsporen. Wellicht hebben ze de dieren daar gevangen en dan uit de weide gehaald.”

De verdachten staken de Peperstraat over richting een courgetteveld. “Ze wandelden een paar honderd meter met de schapen langs het courgetteveld en hebben de dieren dan geslacht en gevild in het aangrenzend maisveld. Het moet ’s nachts gebeurd zijn, de eigenaar van de weide was toen niet thuis.”

Aangeslagen

Peter is aangeslagen door de feiten. Hij deelde foto’s op sociale media om collega’s te waarschuwen en deed melding bij politiezone Arro Ieper, die proces-verbaal opstelde. “Het onderzoek loopt”, bevestigt Glenn Verdru, woordvoerder van Arro Ieper. Intussen wordt volop gespeculeerd op sociale media en wordt door meerdere mensen verwezen naar het centrum van Fedasil in Poelkapelle. “Wij vallen uit de lucht”, reageert centrumdirecteur Sofie Desseyn. “Het zou me sterk verwonderen als onze bewoners er iets mee zouden te maken hebben. Hier is alleszins geen schapenvlees klaargemaakt in onze keukens.”

Professionals

Peter denkt in een andere richting. “Het waren professionals”, stelt hij. “De manier waarop de schapen werden gekeeld, gevild en schoongemaakt, toont aan dat de daders zeker niet aan hun proefstuk toe waren. Ik voel me machteloos. Wat moet ik nu doen met de andere dieren in die weide? Alle schapen uithalen en toegeven aan zulke mensen? Helaas heb ik geen andere plek om deze dieren naartoe te verhuizen.”

Opeten?

Het vlees consumeren lijkt niet aangewezen. “Ze werden recent ontwormd en dan geldt in principe een wachttermijn van een maand. Het vlees opeten lijkt me dus niet zo gezond. Ach, ze kunnen er maar deugd van hebben zeker? Ik heb al die tijd zo goed voor de dieren gezorgd. Niet in het minst afgelopen zomer, toen we geconfronteerd werden met blauwtong. In totaal heb ik vijftig schapen en ik had geen enkele verloren aan dat virus. Ik houd al veertig jaar schapen. Het eerste koppel kreeg ik van mijn ouders voor mijn eerste communie. Bij mij thuis heb ik geïnvesteerd in camera’s om de dieren maximaal te kunnen opvolgen als ik gaan werken ben. Vooral tijdens het lammerseizoen is dat belangrijk.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier