Kraanman die twee transmigranten toetakelde in Zeebrugse haven krijgt vier maanden celstraf met uitstel
Een 49-jarige kraanbestuurder heeft in de Brugse rechtbank vier maanden celstraf met uitstel gekregen omdat hij in de Zeebrugse haven twee transmigranten met vuistslagen toetakelde. Het parket had een werkstraf gevraagd voor de Middelkerkenaar, maar die zag dat niet zitten. De rechter plaatste grote vraagtekens bij de rol van twee bewakingsagenten, die getuige waren van de feiten maar niet ingrepen.
In de nacht van 14 op 15 augustus vorig jaar was P.V. in de Zeebrugse haven containers aan het laden en lossen. Toen hij op een bepaald moment twee bewakingsagenten met twee gekliste transmigranten zag staan, verliet hij zijn kraan en stapte hen tegemoet. Op camerabeelden was te zien hoe P.V. de transmigranten schijnbaar uit het niets meerdere vuistslagen verkocht in het gezicht en een van hen ook nog een trap verkocht terwijl hij al op de grond lag.
Geen racistisch motief
P.V. werd na de feiten vijf weken op non-actief gezet door zijn werkgever, maar mocht zijn job behouden. De Middelkerkenaar werd wegens racistisch geweld voor de rechtbank gedaagd, waar de procureur vorige maand 100 uur werkstraf vroeg. Het racistische motief achtte hij evenwel onvoldoende bewezen. Ook volgens de verdediging was er van racisme geen sprake. “Mijn cliënt had al de hele nacht ambras met transmigranten en wou gewoon met hen praten”, pleitte advocaat Kurt Vanlerberghe. “Maar ze begonnen mijn cliënt meteen uit te maken en toen ze zijn zwaar zieke moeder beledigden sloegen de stoppen door. Jammer genoeg hebben de camerabeelden geen geluid.”
Diepe schaamte
Volgens meester Vanlerberghe schaamt P.V. zich diep. “Hij schrok zelf van de beelden en heeft uitgebreid zijn excuses aangeboden”, pleitte hij. “Hij werkt al 30 jaar in de haven, maar de laatste jaren is de situatie onhoudbaar geworden. Elke nacht lopen tientallen transmigranten tussen de containers in hun pogingen om Groot-Brittannië te bereiken. Dat zorgt voor levensgevaarlijke toestanden en bezorgt mijn cliënt en zijn collega’s enorm veel stress en angst. Sommige transmigranten schuwen ook het geweld niet.”
Moeilijke werkomstandigheden
De rechter achtte het racistische motief woensdag niet bewezen en hield in zijn beoordeling rekening met de moeilijke werkomstandigheden in de haven en het onveiligheidsgevoel en de frustratie die deze met zich meebrengen. Maar omdat P.V. een werkstraf niet zag zitten wegens de zorg die hij draagt voor zijn zieke partner en in 2014 al eens de gunst van de opschorting kreeg voor opzettelijke slagen, veroordeelde de rechter hem tot vier maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 400 euro, eveneens volledig met uitstel.
Zowel tijdens de pleidooien als in zijn vonnis plaatste rechter Bert Salembier grote vraagtekens bij de rol van de bewakingsagenten. “Men kan onmogelijk blind zijn voor de bizarre houding van het aanwezige veiligheidspersoneel, dat op geen enkel moment tussenbeide komt. Ze houden beklaagde niet tegen, maar halen wel een transmigrant terug die het na enkele slagen op een lopen probeerde te zetten. Mochten zij hebben ingegrepen zou escalatie gemakkelijk voorkomen zijn.” (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier