Grote vechtpartij in asielcentrum, burgemeester hoopt op sluiting tegen eind dit jaar

© (Foto JH)
Redactie KW

In het asielcentrum in Koksijde is woensdagavond een grote vechtpartij ontstaan. Daarbij viel één gewonde, die verzorgd moest worden in het ziekenhuis. De politie kwam massaal tussenbeide en arresteerde twee heethoofden. “Het bewijst nog maar eens dat dat een asielcentrum met 300 bewoners in Koksijde een slecht idee is, zoals ik al voorspelde. Er zitten daar sommigen met al een aardig strafrechtelijk palmares tussen”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB).

De gemoederen raakten rond 21.15 uur ernstig verhit in het asielcentrum, dat sinds september opnieuw open is. Volgens de politie Westkust ging het om een conflict tussen twee etnische groepen. Er zou ook drankmisbruik bij gemoeid zijn geweest, aldus de politie. Twee amokmakers belandden in de politiecel en moesten er een nacht blijven. Fedasil besloot om een van de amokmakers samen met zijn gezin naar een ander asielcentrum over te brengen om de rust te doen terugkeren.

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde staat erom gekend geen voorstander te zijn van een asielcentrum in zijn gemeente. “Al jaren wordt bij ons aangeklopt en al jaren hebben wij meer dan onze duit in het zakje gedaan. Ik hoop dat de staatssecretaris zijn woord houdt en het asielcentrum definitief sluit tegen januari. Het mag nu wel duidelijk wezen dat zo veel mensen van verschillende etniciteiten samen in een asielcentrum voor problemen zorgt. Het zijn heus niet allemaal brave jongens of gezinnen met kinderen, hoor. Sommigen hebben al een serieus strafrechtelijk palmares”, zegt Vanden Bussche.

“Dat asielcentrum in de voormalige legerkazerne ligt trouwens pal op een transmigratieroute. Onze politie Westkust heeft dagelijks de handen vol met het aanpakken van dát fenomeen. En dan is er nog het reguliere politiewerk ook, hé. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze iedere keer massaal moeten tussenkomen bij elk conflict in het centrum. Ik vind dat Fedasil zelf voor meer security moet zorgen”, gaat de burgemeester verder.

“Hoe dan ook ijver ik voor de sluiting van het asielcentrum tegen eind dit jaar. Er was consensus over, maar ik merk toch dat de ondertoon anders is”, voegt hij nog toe. De gemeente Koksijde koopt namelijk het deel van de legerkazerne op om er de stedelijke werkhuizen te plaatsen. De prijs is echter nog volop in onderhandeling. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier