Zes hooligans, die eerder veroordeeld werden voor een vechtpartij op de Eiermarkt na een Europese match van Club Brugge tegen Napels , zijn in beroep vrijgesproken.
In februari 2019 werden 16 van 17 hooligans veroordeeld door de Brugse rechtbank voor hun aandeel in een aanval op enkele Italiaanse Napels-supporters in 2015 op de Eiermarkt. De match in het Jan Breydelstadion was er eentje zonder publiek. Na de aanslagen in Parijs, had toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) van Brugge bevolen de wedstrijd te spelen met gesloten deuren. Zo’n 25 Club-supporters volgden de wedstrijd tegen Napels daarom vanuit een café in Sint-Andries. Na affluiten waren ze in de wagen gesprongen en reden naar het Brugse stadscentrum. Ze parkeerden aan het Beursplein en stapten in stoet naar de Eiermarkt, met kappen en maskers op. “Het was een duidelijk georganiseerde raid in commandostijl”, meende procureur-generaal Peter De Smet. “De volledige Eiermarkt werd door de hooligans afgesloten. Niemand mocht er nog door.” Volgens het Openbaar Ministerie zorgden de hooligans er met hun enorme aanwezigheid voor dat de slachtoffers onmogelijk konden vluchten. Onder andere Jelle Borkelmans, de zoon van voormalige assistent-bondscoach Vital, kreeg twee jaar celstraf en vijf jaar stadionverbod. Ook hooligans die geen slagen zouden hebben uitgedeeld, werden veroordeeld tot celstraffen, stadionverboden of werkstraffen. Een van de zeventien beklaagden werd vrijgesproken, de 16 anderen veroordeeld. Uiteindelijk gingen zes van hen – niet Jelle Borkelmans – in beroep aan tegen die straffen. Ze vroegen de vrijspraak, aangezien ze volgens hun verhaal niet deelgenomen hebben aan het gevecht.
Maar volgens de procureur-generaal is er sprake van een georganiseerd gebeuren, en moeten de hooligans daar ook naar gestraft worden. “Het is duidelijk dat er een plan was. Anders zouden sommige beklaagden die hier zitten en niet van de Kempen of het Oost-Vlaamse Nazareth naar Brugge zijn afgezakt om de match op televisie te volgen in een café in Sint-Andries. Bijna in colonne stapten ze richting de markt om enkele Italianen goed de les te spellen. Ze spraken duidelijk af wie sloeg en wie de markt in de gaten hield. Ze zorgden ervoor dat niemand nog het plein kon verlaten. Na de aanval floot iemand op een fluitje en hops, weg waren ze.” Volgens procureur-generaal De Smet opereerden de hooligans in bende. “Niet enkel diegenen die sloegen, ook zij die niet sloegen hadden maar één doel: die mannen een kopje kleiner maken.” Daarom eiste hij zwaardere celstraffen, tussen één en drie jaar effectief. De advocaten van de hooligans waren het daar niet mee eens. Ze vroegen allen de vrijspraak en verwezen naar de camerabeelden die ze met het hof hebben bekeken. In het hof werden op groot scherm de beelden getoond van de bewakingscamera’s, maar die bleken onvoldoende duidelijk om beklaagden te herkennen. Alle advocaten meenden dat hun cliënt ofwel niet te zien is op de beelden of weglopen van het incident of de beelden te onduidelijk zijn. Dat oordeelde het hof nu ook. Ook voor bendevorming werden ze vrijgesproken. Advocaat Kristiaan Vandenbussche die mee aanstuurde tot het tonen van de beelden in de zaal reageert opgetogen. “Club de titel en een vrijspraak voor de supporters: het is een boere-jaar voor Club.” Een van de zes gaf wel toe dat hij Club-manager Vincent Mannaert een duw heeft gegeven op 6 november 2015 en op 14 juni 2015 een duw of een slag heeft gegeven aan vier andere supporters. Hij kreeg daarvoor een werkstraf van 120 uur. (OSM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier