Afghaanse vluchteling riskeert bijna vijf jaar cel voor drogeren en verkrachting 16-jarige: “Ze vroeg het zelf!”

Redactie KW

Een 22-jarige Afghaan uit Bredene riskeert in beroep bijna vijf jaar cel voor aanranding en verkrachting van een zestienjarig meisje, dat hij eerst verdoofde door haar een pilletje XTC te geven. Volgens zijn eigen verklaring werd hij bijna zelf verkracht.

In de nacht van 11 op 12 juni vorig jaar ging het toen zestienjarige slachtoffer op stap met twee vriendinnen. Bij hun terugkeer naar Oostende belandden de meisjes in de woning van F.A. (22) in Bredene. De Afghaanse vluchteling die sinds 2015 in België verblijft, gaf het meisje een gratis pilletje XTC waar het meisje slecht op reageerde. Toen haar vriendin en vrienden naar Oostende trokken om uit te gaan, bleef zij alleen achter met F.A. Bovendien dronk ze vodka-red bull, waardoor ze volgens haar advocaat volledig van de kaart was en daarenboven als minderjarig onmogelijk toestemming kon geven voor seks.

De rechter in Brugge volgde die redenering niet omdat XTC een euforisch effect geeft en ze zich dus had kunnen verweren. F.A. kreeg enkel 12 maanden cel omdat hij haar drugs had gegeven, maar kreeg de vrijspraak voor de verkrachting. Toch blijft haar advocate erbij dat het meisje weerloos was. “Het was de eerste keer dat ze XTC nam, was pas 16 jaar en niet iedere gebruiker reageert daar meteen euforisch op.” Ook de procureur-generaal gelooft niet dat het meisje toen extatisch was. “Hij heeft misbruik gemaakt van de situatie. Uit alles blijkt dat het meisje in alles behalve een feestroes was. Iedereen weet dat XTC en alcohol een slechte combinatie is. Dit zijn feiten die absoluut niet getolereerd kunnen worden.”

Dat het meisje zelfs zou gevraagd hebben haar broek uit te doen en seks te hebben, vindt ze dan ook totaal ongeloofwaardig. Voor de verkrachting vorderde ze drie jaar cel en voor het toedienen van de drugs nog eens 18 maanden. Maar volgens de advocaat van F.A. was het meisje helemaal niet van de kaart. “Ze kon immers alles tot in het kleinste detail navertellen. Het was zijzelf die aanstuurde op seks en ze zijn samen nadien nog gaan feesten in Oostende.” Hij vraagt de vrijspraak voor de verkrachting, en een werkstraf voor de drugs. F.A. blijft er ook bij dat hij niet wist dat ze amper 16 was en dat ze zelf gevraagd heeft haar broek uit te doen en seks te hebben, terwijl hij zelf een vriendin heeft. “Eigenlijk wou ik zelf niet! Ik heb zelf een vriendin, maar ze bleef het vragen. Het was zeker met haar toestemming.” Uitspraak op 29 december. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier