37 maanden cel gevorderd voor man die vriendin probeerde te wurgen

Een 49-jarige Oostendenaar heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor poging tot doodslag op zijn partner. Toen haar zoon tussenbeide kon komen, was het slachtoffer al bewusteloos door de wurgpoging. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel en onder voorwaarden.

Ivan V. kreeg op 6 maart in Oostende een hoogoplopende ruzie met zijn partner. Tijdens dat conflict gaf de beklaagde een messteek in de hand van de vrouw. Na een eerste wurgpoging slaagde de vrouw erin om haar zoon te verwittigen. Die zoon kon tussenbeide komen toen V. zijn vriendin even later opnieuw probeerde te wurgen. Het slachtoffer had op dat moment zelfs het bewustzijn al verloren. Bij de feiten liep ze een hersenbloeding op.

Het openbaar ministerie benadrukte de ernst van de feiten. “We hadden misschien op een andere plaats gestaan als haar zoon er niet was geweest”, verwees procureur Saskia Schepens naar het hof van assisen. De wetsdokter stelde immers vast dat Ivan V. het slachtoffer minstens dertig seconden gewurgd moet hebben. In die omstandigheden werd 37 maanden gevangenisstraf gevorderd. Het OM vroeg om de helft van die straf te koppelen aan probatievoorwaarden, zodat de beklaagde zijn alcoholprobleem kan aanpakken.

De verdediging legde uit dat V. tot de zomer van 2022 een rustig leven leidde in Antwerpen. “Maar uit liefde voor haar heeft hij alles laten vallen en is hij naar de kust verhuisd”, aldus meester Lennert Cornette. Door hun alcoholgebruik kwam het echter regelmatig tot problemen binnen het koppel. Zo moest de veertiger zich ook verantwoorden voor de slagen die hij een week eerder al had uitgedeeld.

De Oostendenaar erkende dat hij over de schreef ging, maar houdt vol dat hij niet de intentie had om zijn partner van het leven te beroven. Daarnaast werd opgemerkt dat V. veel spijt heeft en nog over een blanco strafblad beschikt. Meester Cornette stuurde dan ook aan op een mildere straf, gekoppeld aan voorwaarden.

De rechter doet uitspraak op 29 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier