Ook Vlaams Belang kritisch voor detentiehuis in Kortrijk: “Wij willen staalharde garanties”
Het eerste detentiehuis, een kleinschalige gevangenis voor zo’n vijftig gedetineerden met een korte straf, komt op de site van het leegstaande woonzorgcentrum Lichtendal in Kortrijk. Maar nadat eerder CD&V Kortrijk zich al vragen stelde bij de locatie, klinken nu ook bij Vlaams Belang kritische geluiden. “Minister Van Quickenborne gebruikt onze stad als broedkamer voor justitiële experimenten”, aldus Wouter Vermeersch. “De beschikbare informatie over de plannen is heel erg beperkt.”
Op de site van het voormalige woonzorgcentrum Lichtendal op Hoog Kortrijk komt begin volgend jaar het eerste detentiehuis van België. Dat kondigden Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) samen met het Kortrijkse stadsbestuur eind vorige week aan. In dat detentiehuis verblijven tussen de 20 à 60 gedetineerden met straffen tot maximaal drie jaar. Op die manier wil Van Quickenborne ervoor zorgen dat alle straffen worden uitgevoerd en de overbevolking in de Belgische gevangenissen tegengaan. Tegen 2024 wil justitie 15 gelijkaardige initiatieven in heel het land openen.
Aankondigingspolitiek
Maar in Kortrijk zit niet iedereen te wachten op zo’n detentiehuis. Vrijdag al kantte CD&V Kortrijk zich al tegen de gekozen locatie, vlak bij een woonwijk en op een boogscheut van de universiteit Kulak en hogeschool Vives. Maandag sluit Vlaams Belang Kortrijk zich bij die kritiek aan. “De aankondigingspolitiek van de stad en minister Van Quickenborne roept grote vragen op”, aldus fractieleider Wouter Vermeersch. “De minister vervalt in de slechte gewoonte om deze alternatieve gevangenis aan te kondigen zonder overleg of inspraak.”
De partij betwijfelt dan ook ten zeerste of er in de buurt voldoende draagvlak is voor de komst van het detentiehuis en roept de omwonenden op om zich te verzetten tegen de vergunningsaanvraag. “Minstens tot alle openstaande vragen zijn uitgeklaard”, stelt Wouter Vermeersch. “Het nadeel van een minister van Justitie uit Kortrijk te hebben, is dat onze stad wordt gebruikt als een broedkamer voor justititiële experimenten. De buurt weet op vandaag niet waar ze aan toe zijn, zelfs de rector van de Kulak wist van niets. Voor de beleidsmakers zou het duidelijk moeten zijn dat de grond en gebouwen van Lichtendal net noodzakelijk zijn voor de verdere uitbouw van de onderwijscampus, niet voor een gevangenis.”
Te veel vragen
“De beschikbare informatie is op vandaag heel erg beperkt”, aldus Vermeersch nog. “Er kwam overigens maar weinig respons van de steden en gemeenten in de zoektocht naar de 15 mogelijke locaties. Net omdat burgemeesters zelf nog met vragen en bezorgdheden zitten. In hoeverre gat het effectief om ‘gesloten centra’? Er is immers sprake van tewerkstelling in omliggende bedrijven. En welke type veroordeelden zullen er terechtkomen? Wij willen de staalharde garanties dat daar geen seksuele delinquenten, drugscriminelen of inbrekers tussen komen te zitten.”
Eerder gaf minister Van Quickenborne in die optiek al aan dat mensen die veroordeeld zijn omwille van terrorisme of zedenfeiten niet in aanmerking komen voor een plaats in een detentiehuis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier