Zaakvoerder Gistels koerierbedrijf riskeert celstraf met uitstel en beroepsverbod omdat hij ruim 51.000 euro lonen niet uitbetaalde

© Unsplash
Redactie KW

De zaakvoerder van een koerierdienst uit Gistel riskeert voor de Brugse rechtbank een jaar cel met uitstel en een beroepsverbod, omdat hij de lonen van zijn werknemers niet uitbetaalde. S.V. (46) stelde zijn koeriers bovendien in het zwart tewerk.

Volgens het gerecht zou S.V. (46) sinds 2020 liefst 53 werknemers in het zwart hebben tewerkgesteld. Van zeventien koeriers betaalde hij ook het loon niet correct uit. Daarnaast kregen 37 slachtoffers hun feestdagen niet correct uitbetaald, terwijl 31 koeriers hun overuren niet uitbetaald kregen. In totaal zou hij zo 51.270 euro aan lonen niet hebben uitbetaald.

V. werd in het verleden al meermaals veroordeeld voor gelijkaardige feiten. “Hij is werkelijk met niets in orde”, foeterde arbeidsauditeur Evi De Clercq. “Er komen voortdurend klachten binnen bij de inspectie. Als hij niet in staat is om een bedrijf te leiden, dan moet hij ermee stoppen”. Naast een jaar cel met uitstel vroeg ze ook een beroepsverbod en de verbeurdverklaring van de niet-uitbetaalde lonen.

Het koeriersbedrijf van S.V. is intussen failliet. De veertiger werd ook persoonlijk failliet verklaard. Volgens de verdediging vallen de looninbreuken enkel aan de vennootschap te verwijten. “Mijn cliënt had ook heel wat problemen met zijn personeel”, pleitte meester Jan Dekersgieter. “Hij ontving vaak klachten over pakketten die niet werden afgeleverd.”

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de advocaten van de burgerlijke partijen. “Meneer maakt het proces van de slachtoffers”, fulmineerde advocaat Bart Bleyaert. “Feit is dat het faillissement er pas kwam ná de looninbreuken.”

De uitspraak volgt op 12 april. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier