Twee jaar cel voor oplichter met valse bankapp die handelaars geld ontfutselde

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 35-jarige man uit Roeselare die ondanks een eerdere veroordeling en een maandenlang verblijf in de gevangenis maar handelaars bleef oplichten door gebruik te maken van een valse bankapp moet 2 jaar de cel in. Dat besliste de rechter in Kortrijk. Zijn vriendin die hem af en toe voerde, komt er met een werkstraf vanaf. Enkele slachtoffers kregen een schadevergoeding toegekend.

Zaterdag 4 september 2022. Dat was de laatste dag waarop Nicky V. (35) toesloeg. “In mijn café stapte hij binnen”, vertelde een café-uitbater uit Roeselare. “Er was wat volk binnen waardoor mijn aandacht niet uitsluitend naar hem kon gaan. Hij diste een verhaal op dat zijn huissleutel was afgebroken en hij dringend geld nodig had voor een sleutelmaker. Zelf geld afhalen, lukte niet omdat de automaat niet functioneerde. Ik gaf hem 70 euro cash. Hij beloofde onmiddellijk het geld via een digitale overschrijving terug te storten. Ik zag hem op zijn gsm tokkelen en stelde zelf op zijn scherm vast dat er inderdaad op mijn rekening was overgeschreven. ‘Verrichting succesvol’, verscheen er. De storting kwam zogezegd van een zekere ‘Jan Peeters’. Maar geld belandde er niet op mijn rekening.”

Zelfde verhalen bij Els Baekeland van healthy food bar Yummy’s, Gunther Soetewey van café El Dia en Nataschenka De Roo van broodjesbar Natas. “Ik gaf hem op een zondagochtend deze zomer 150 euro”, aldus Els. “Met een nieuw smoesje keerde hij op woensdag nog eens terug en vroeg nog eens 250 euro. Hij gaf zijn contactgegevens via WhatsApp, zijn adres… maar mijn geld zag ik niet terug.” Bij Natas kreeg V. 100 euro, bij El Dia ook 400 euro, een juwelier gaf voor 1.000 euro juwelen en horloges mee in de veronderstelling dat die via de bewuste app waren betaald. In een pitabar en andere broodjeszaak langs de Westlaan mislukten zijn pogingen.

De gedupeerden dienden één voor één klacht in bij de politie. Halfweg september vloog V. opnieuw de cel in en zal daar na de uitgesproken, effectieve celstraf van 2 jaar wellicht nog even blijven. Hij moet ook een boete van 800 euro betalen.

V. was niet aan zijn proefstuk toe. Halfweg 2021 mocht hij na 5 maanden de gevangenis verlaten. Samen met zijn vriendin kreeg hij toen 12 tot 18 maanden celstraf voor een reeks van 35 gelijkaardige oplichtingen van handelaars in Roeselare en Izegem. ‘Mijn vrouw is bevallen van een prematuur baby’tje en ik heb dringend benzine nodig om in het ziekenhuis in Gent te geraken’, was één van zijn andere excuses. Enkel de periode van 5 maanden voorhechtenis sprak de rechter toen als effectieve straf uit. De rest zou voorwaardelijk blijven als ze zich voor hun drugs- en alcoholprobleem zouden laten begeleiden en geen nieuwe feiten meer zouden plegen. “Nog één kans”, aldus de rechter. Het bleek ijdele hoop. “Ik heb er echt spijt van en ben mijn leventje beu. Van zodra ik vrij kom uit de gevangenis, wil ik zo snel mogelijk gaan werken en de slachtoffers terugbetalen”, beloofde V. zelf. Opnieuw mooipraterij. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier