Traiteur uit Langemark-Poelkapelle riskeert boete van ruim 200.000 euro voor zwartwerk

© iStock
Redactie KW

De zaakvoerder van horecazaak Munchenhof in Langemark-Poelkapelle riskeert voor de Brugse rechtbank een geldboete van 201.600 euro voor zwartwerk. H.D. (49) zou op 2,5 jaar tijd meer dan 100.000 gepresteerde uren van zijn personeel niet hebben aangegeven.

In de loop van 2016 betrapte de politie de bestelwagens van het Munchenhof herhaaldelijk op verkeersinbreuken. Een deel van de bestuurders van de bestelwagens, waarmee de traiteurafdeling van de horecazaak maaltijden aan huis levert, bleken evenwel niet gemeld bij de RSZ. “Uit de gegevens van de prikklok van het Munchenhof bleek dat er veel meer uren gepresteerd werden dan dat er werden geregistreerd”, verduidelijkte arbeidsauditeur Evi De Clercq. “Sommige werknemers waren zelfs helemaal niet aangemeld.”

100.000 uren niet aangegeven

Volgens De Clercq gaf zaakvoerder H.D. van het Munchenhof, dat naast een traiteurdienst ook een jeugdherberg, restaurant en feestzaal omvat, tussen 1 juni 2016 en 9 november 2018 ruim 100.000 gepresteerde uren niet aan. Naast een geldboete van 201.600 euro vroeg ze de rechtbank om 444.000 euro aan ontdoken RSZ-bijdragen verbeurd te verklaren.

Niet makkelijk

De verdediging betwistte niet dat er in het zwart werd gewerkt, maar betwistte wel de omvang van de fraude. “Mijn cliënt heeft het niet makkelijk gehad”, pleitte meester Inge Derde. “Na de aanslagen van 2016 bleven de Britse schoolkinderen, die de soldatenkerkhoven komen bezoeken, weg uit zijn jeugdherberg. En door de coronacrisis waren zijn feestzaal en restaurant lange tijd gesloten.” Meester Derde was niet te spreken over de gevraagde verbeurdverklaring en plaatste vraagtekens bij de berekeningswijze.

De uitspraak volgt op 25 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier