Politiezone Vlas waarschuwt voor valse bankmedewerkers aan de telefoon en de voordeur: “Vorm van oplichting die regelmatig opduikt”

Stockbeeld. © Getty Images
Redactie KW

De politiezone Vlas vestigt opnieuw de aandacht op minstens één recent feit waarbij criminelen zich aan de telefoon voordoen als bankmedewerker en daarna ook aan de voordeur van het slachtoffer opduiken. De feiten gebeurden op maandag 17 maart bij een bejaarde dame uit Kuurne.

Werkwijze

De ene dader belt eerst het slachtoffer op in het Nederlands, zegt zijn (fictieve) naam en voornaam, en doet zich voor als bankmedewerker die meldt dat er verdachte geldtransacties gaande zijn op de rekening van het slachtoffer. Om dit meteen te kunnen stoppen, wordt aan het slachtoffer gevraagd om dringend enkele handelingen te stellen met de computer, bankkaart, bankkaartlezer, via Itsme … Daarna wordt aan de telefoon ook meegedeeld dat een ‘zogezegde’ collega bankmedewerker langs zal komen bij het slachtoffer om de bankkaart op te halen om ook zo te helpen om de verdachte transacties te stoppen.

Na het telefoongesprek verschijnt even later effectief een persoon aan de voordeur van het slachtoffer, die zegt dat hij de bankkaart komt ophalen. Het slachtoffer uit Kuurne werd opgelicht voor duizenden euro’s.

Meest bij ouderen

“Het is een vorm van oplichting die regelmatig opduikt, niet enkel in onze politiezone, maar over gans het land. De slachtoffers zijn meestal (hoog)bejaarde mensen. Het is dus heel belangrijk dat de jongere generaties hun (groot)ouders inlichten over het bestaan van deze oplichtingspraktijken. Als de daders slagen in hun opzet wordt er ofwel geld overgeschreven naar de rekening van de daders, gebeuren er fysieke of online aankopen met de bankkaart, wordt er geld afgehaald via een bankautomaat of een combinatie hiervan”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas.

Tips

De politiezone Vlas wil dus haar inwoners waarschuwen en geeft deze tips:

  • Geef nooit je bankkaart en/of pincode aan iemand die je niet (goed) kent.
  • Een bankmedewerker zal zelf nooit vragen om je geheime pincode te geven, niet via de telefoon en niet aan de voordeur.
  • Er komt nooit zomaar een bankmedewerker bij jou thuis langs.
  • Aarzel niet om te bellen naar het lokaal oproepnummer 1701 van de politiezone Vlas als je telefoon krijgt van een zogezegde bankmedewerker en je de zaak niet vertrouwt.
  • Ben je eerder al slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting, maak dan zeker een afspraak om aangifte te komen doen in het commissariaat.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content