Opgelet voor valse bankmedewerkers die senioren oplichten in Brugge: “Geef je nooit je bankcode door”

Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De lokale politie van Brugge laat weten dat sinds begin dit jaar al tien aangiftes werden gedaan over vooral oudere Bruggelingen die opgelicht werden door valse bankmedewerkers. “Onlangs nog werd iemand maar liefst 2.400 euro afhandig gemaakt”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.

Lokale Politie Brugge vraagt aandacht voor de problematiek van rondtrekkende dadergroepen die zich voordoen voor medewerkers van een van de bekende bankinstellingen en zo vooral oudere Bruggelingen geld afhandig maken.

Bankcode ontfutseld

“Sinds begin dit jaar hebben we reeds 10 aangiftes gekregen van Bruggelingen die opgelicht werden door zo’n valse bankmedewerkers”, zegt Lien Depoorter. “Het zijn meestal iets oudere burgers die een telefoontje krijgen met de melding dat er frauduleuze verrichtingen zijn gebeurd en dat er een medewerker van de bank zal langskomen om het probleem te verhelpen.”

“In bepaalde gevallen wordt de bankcode al telefonisch ontfutseld en soms gebeurt dit als er effectief zo’n valse bankmedewerker aan huis komt bij de mensen. Dan nemen ze ook de bankkaarten mee en halen de oplichters meteen geld af. De laatste weken werden op die manier drie bejaarde burgers om de tuin geleid. Het gaat om een persoon van 82, een van 85 en de oudste persoon was al 92 jaar oud. In één geval werd een persoon zo maar liefst 2.400 euro afhandig gemaakt.”

Verwittig iedereen

De politie vraagt om ouders of grootouders die de (sociale) media en berichtgeving hierover niet volgen te verwittigen van dit gevaar. “Als je weet hebt van verdachte telefoontjes waarbij de bank naar codes vraagt of beweert iemand langs te sturen, bel dan zeker de politie”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier