Na betrappingen in De Panne: tot acht jaar cel gevorderd voor mensensmokkel met rubberbootjes

Redactie KW

In twee aparte dossiers hebben in totaal vijf Irakezen en een Iraniër zich voor de Brugse rechtbank moeten verantwoorden voor mensensensmokkel met kleine bootjes. In het ene eist het parket acht jaar cel, in het andere vijf jaar.

Op 11 oktober 2021 werden kort na middernacht twee verdachte voertuigen gecontroleerd aan de afrit van de E40 in Adinkerke. Een Toyota Corolla met Duitse nummerplaat werd ingezet om de omgeving ter verkennen terwijl in een Ford Galaxy met Franse nummerplaat bootjes voor mensensmokkel werden aangetroffen.

Sleutelrol

De Iraanse bestuurder van de Ford, Karimi A. (26), riskeert bij verstek 30 maanden cel. In de Toyota zaten drie Irakezen, van wie er intussen een is overleden aan hartfalen. De bestuurder van de Toyota, Hidayat A. (42), riskeert vier jaar cel. Zijn kompaan, Kamal S. (32), hangt acht jaar cel boven het hoofd.

Volgens het parket speelde Kamal S. in de twee weken voor zijn arrestatie een sleutelrol binnen de smokkelbende. Onderzoek van zijn gsm wees niet enkel op gesprekken over bootjes, maar ook over mensen die gesmokkeld moesten worden. Thomas Gillis, de advocaat van Kamal S., vroeg om de celstraf te beperken tot vijf jaar. “Hij kreeg zelf instructies van de echte kopstukken”, pleitte hij.

Verdachte wagen

In een tweede dossier stonden drie Iraakse Koerden uit Keulen terecht. Op 20 april vorig jaar controleerde de politie een verdachte wagen in De Panne. In de aftandse Volkswagen Touareg werden een rubberboot, een buitenboordmotor en twee jerrycans aangetroffen. De Iraakse chauffeur, Ghanem B. (38), gaf toe dat hem 200 euro was beloofd om de spullen vanuit Duitsland naar De Panne te voeren. De man riskeert 37 maanden cel, waarvan 24 effectief.

B. kreeg zijn instructies naar eigen zeggen van landgenoot Hais S. (53). Die riskeert 45 maanden cel, waarvan 30 effectief. “Hij was helemaal niet de grote opdrachtgever”, pleitte Nadia Lorenzetti, de advocate van S. “Die Volkswagen stond immers op naam van zijn dochter.”

Foto van smokkelmateriaal

Volgens procureur Frank Demeester was Rashad A. (41) de topman. Een maand na de betrapping in De Panne stuurde die nog een foto van smokkelmateriaal naar S. Hij riskeert dan ook vijf jaar cel. Zelf ontkent hij zijn leidinggevende rol. Volgens zijn advocaat Thomas Gillis speelde Hais S. een veel grotere rol dan hij zelf wil toegeven

De uitspraak in de beide zaken volgt op 22 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier