Moeder van drie uit Menen spilfiguur in Nederlands phishingnetwerk: “Bijna zelf eerst opgelicht, daarna verstrikt in virtueel web”

© Unsplash
Redactie KW

“Ik heb geen geld en geen eten voor mijn kinderen.” Een 38-jarige vrouw uit Menen wekte hij in haar vriendenkring medelijden op maar maakte daar uiteindelijk schaamteloos misbruik van door hen mee te sleuren in een netwerk van phishing en oplichting. Tienduizenden euro’s van tientallen slachtoffers verdwenen in haar zakken en die van de Nederlandse bonzen die buiten schot bleven. Samen met zes kennissen stond Virginie D. voor haar rechter.

“Hallo, ik ben mijn gsm verloren en heb een nieuw nummer. Kan je even snel een betaling doen?” Je kent ze wel, de Whats Appberichten in naam van zoon of dochter die enkel maar dienen om lichtgelovige en nietsvermoedende slachtoffers geld af te troggelen. Wel, Virginie D. uit Menen was tussen 2019 en haar arrestatie op 22 februari 2021 een belangrijke schakel in het netwerk van een phishingbende. Zelf was ze in 2019 benaderd door zo’n bericht maar toen ze aangaf geen geld te hebben, rook de bende een kans om haar in te lijven als ‘moneymule’. Ze liet haar rekening gebruiken om gelden op te storten. “Een Nederlander – de zogenaamde ‘bonker’ – gaf haar aandacht en cadeautjes, ze genoot er van en werd steeds verder meegezogen”, aldus haar advocaat Robbie Dewaele. “Ze leerde de kneepjes van het vak, hoe mailaccounts te koppelen aan bankaccounts, hoe SIM-kaarten en identiteitsgegevens te koppelen… Ze stuurde zelf geen berichtjes maar zorgde voor de ondersteuning.” Om aan voldoende SIM-kaarten, internet- en bankrekeningen te geraken, schakelde D. steevast de hulp in van nietsvermoedende kennissen.

Bitcoins

“Uit medelijden omwille van haar financiële moeilijkheden opende ik een rekening”, aldus één van hen die ook mee terecht stond. “Ze zou via tweedehandssites spullen verkopen om wat bij te verdienen maar kon zelf naar eigen zeggen geen rekening openen.” Klanten kregen nooit de bestelde spullen maar waren wel hun geld kwijt. De goedgelovige kennissen bleken achteraf vaak tal van bankrekeningen of prepaid SIM-kaarten op hun naam te hebben. D. gebruikte daarvoor hun identiteitskaart of foto. Op die rekeningen kwam het geld van slachtoffers terecht. Geld dat al snel opnieuw van de rekening verdween, naar het buitenland of naar investeringen in bitcoins. “Ik had nooit gedacht in zo’n wespennest terecht te komen”, aldus nog kennis en medebeklaagde Jens B. “Ik verbrak meteen elk contact met Virginie.” “Ik toonde enkel mijn goede wil door haar te willen helpen”, vertelde een andere, 42-jarige man uit Wevelgem. “Ik voelde plots nattigheid maar te laat”, aldus een veertiger uit Menen. Vaak waren ze ook zelf wat goedgelovig want op de achtergrond gaf Virginie D. vaak strikte instructies.

Vertrouwen terugwinnen

Dertig procent van de opbrengst van de phishing en oplichtingen mocht D. zelf houden, zestig procent vloeide naar Nederland, tien procent (of niets) naar de moneymules. “Met dat geld zorgde ze vooral voor haar drie kinderen”, aldus nog advocaat Robbie Dewaele. “Dat ze zelf in de financiële moeilijkheden zat, was geen fabeltje. Haar arrestatie in februari 2021 was uiteindelijk een soort opluchting. Anders was ze nooit uit dat kluwen, dat web waarin ze verstrikt was, weggeraakt. Nu moet ze bij velen het vertrouwen terugwinnen en tonen dat ze op het rechte pad wil blijven. Vechten voor haar kinderen en proberen haar schulden af te betalen zijn daarbij de eerste stappen.” Uiteindelijk zat D. al 18 maanden in voorhechtenis. Ze vroeg de rechter niet meer terug naar de cel te moeten. De openbare aanklager vorderde een celstraf van 40 maanden en een boete van 40.000 euro. “Ik ben bereid slachtoffers terug te betalen maar kan geen geld uit mijn zakken toveren”, voegde D. er zelf nogal laconiek aan toe.

Topje van ijsberg

Twee jonge Antwerpenaars moesten zich ook verantwoorden als transporteurs van geld of bank- en SIM-kaarten van en naar Nederland. Maar de piramide verder omhoog klimmen, daar slaagden de onderzoekers (voorlopig) niet in. D. stond terecht voor een dertigtal oplichtingen maar het werkelijke aantal liep wellicht op tot enkele honderden, getuige de tientallen rekeningen die werden gebruikt. Slechts enkele slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en vroegen een schadevergoeding. De rechter velt op 16 april een vonnis. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier