Malafide antiquair moet bejaard koppel bijna miljoen euro terugbetalen: “Hij heeft al het geld al vergokt”

© JH
Redactie KW

Een 40-jarige intussen ex-antiquair uit Koksijde is veroordeeld voor de oplichting van een koppel van bijna 80 jaar. Hij troggelde hen bijna een miljoen euro af, zogezegd om te investeren in waardevolle antiek, of haalde hun meubels op om met een grote winst door te verkopen. “Maar in werkelijkheid heeft hij al hun geld vergokt”, zegt de advocaat van het bejaard echtpaar. De man kreeg nu 30 maanden cel, tweederden met uitstel, en moet het koppel voorlopig 898.400 euro terugbetalen.

De 40-jarige M.W. uit Koksijde is de zoon van een gekende antiquair in de kustgemeente en nam in 2010 de zaak van zijn ouders over. Naast de zaak nam hij ook het cliënteel over van zijn ouders. Ook een bijna 80-jarig echtpaar was al jaar en dag klant in de zaak. Zij vertrouwden zoon M.W. dan ook omdat ze een goede band hadden met zijn ouders. In die omstandigheden geloofde het echtpaar de antiquair toen hij hen aanraadde om geld te investeren in waardevol antiek die hij zou uitzoeken. En dus schreef het bejaarde koppel geld over. Véél geld. Tot ze ontdekten dat ze bedrogen waren en op 22 mei 2022 klacht indienden.

Gigantische gokverslaving

“Mijn cliënten zijn bijna 80 jaar en kennen de ouders van M.W. al jaren”, sprak meester Nathalie Van Gheluwe. “Toen M.W. de zaak in 2010 overnam is de oplichting begonnen. Hij maakte misbruik van hun kwetsbaarheid door hen geld af te troggelen zogezegd om te investeren in zeer waardevol antiek, die hij zou uitzoeken. In totaal betaalden ze hem liefst 858.400 euro. Uit onderzoek is gebleken dat dit in totaal op 37 rekeningen terecht kwam en bijna altijd meteen overgeschreven werd naar goksites. Die man gebruikte hun geld dus voor zijn gigantische gokverslaving. Ze overhandigden hem ook voor 124.500 euro aan meubels en goederen, die hij in zijn depot met winst zou doorverkopen. Daar kwam niets van in huis: het meeste verdween zelfs.” In totaal vroeg het koppel bijna een miljoen euro terug.

Bijna miljoen terugbetalen

Het openbaar ministerie wou de man veroordeeld zien voor oplichting en misbruik van vertrouwen. Oplichting omdat de man het afgetroggelde geld nooit investeerde in antiek zoals afgesproken maar meteen vergokte. En misbruik van vertrouwen om hij de meubels en goederen niet doorverkocht en hen betaalde maar het geld in eigen zakken stak. De rechter veroordeelde M.W. uiteindelijk zelfs strenger dan gevraagd: hij kreeg 30 maanden cel, waarvan tweederden met uitstel onder voorwaarden, en 800 euro boete. Hij moet het koppel bijna een miljoen euro terugbetalen: het gaat voorlopig op 898.400 euro maar dat bedrag zal nog oplopen. “Een van de voorwaarden voor het uitstel is je laten begeleiden voor je problemen, vooral je gokprobleem dus”, sprak de rechter. En dat blijkt nodig: volgens zijn eigen advocaat berekende de Kansspelcommissie dat M.W. in 2,5 jaar liefst 12.000 bezoekjes deed aan goksites. “Hij heeft amper nog geld en is geen antiquair meer. Terugbetalen wordt moeilijk maar hij wil proberen”, zegt advocaat Bart Bleyaert. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier