KV Oostende voor 250.000 euro opgelicht bij aankoop nieuwe speler: Duitse tachtiger voor rechter

Alles draaide rond de transfer van Fashion Junior Sakala. © BELGA
Redactie KW

Zes jaar geleden werd de voormalige voetbalclub KV Oostende voor liefst 250.000 euro opgelicht bij de aankoop van een nieuwe speler. Het geld kwam terecht op de rekening van een 85-jarige Duitser die de club om de tuin had geleid met … een valse e-mail.

Vlak voor de zomer onderhandelde de intussen failliete kustploeg met Spartak Moskou over de transfer van Fashion Sakala. De clubs kwamen tot een akkoord en de Zambiaanse aanvaller zou voor 500.000 euro naar KV Oostende komen. De helft van dat bedrag moest ten laatste op 1 augustus betaald worden.

Enkele dagen later kreeg KV Oostende een e-mail rond de betaling van die eerste schijf. Die leek afkomstig te zijn van de juridisch directeur van Spartak Moskou. Het mailadres eindigde evenwel op ‘.com’ en niet op ‘.ru’. KVO werd dus om de tuin geleid, maar de alarmbellen gingen niet af.

Er volgden nog meer misleidende mails waarin beweerd werd dat er een probleem was met het Duitse bankrekeningnummer, dat in de transferovereenkomst was opgenomen. Er werd een ander rekeningnummer opgegeven en er werd aangedrongen op een snelle betaling.

Op 3 augustus stortte KV Oostende de eerste schijf van 250.000 euro. Vijf dagen later kwam er een betalingsherinnering van de echte juridisch directeur van Spartak Moscou. Pas op dat moment begon het KVO te dagen dat er sprake was van oplichting. Op 16 augustus 2018 stapte de club naar de politie.

Curator

Onderzoek wees uit dat het geld terecht was gekomen op de rekening van een Duitse firma die actief was in de luchtvaartsector. Zaakvoerder Mohamad S. (85) kwam als verdachte in het vizier. “Op z’n minst heeft hij zijn rekening ter beschikking gesteld van een criminele bende,” stelde procureur Peter Vercauteren woensdag in de Brugse strafrechtbank.

Naar aanleiding van een eerdere zitting liet S. weten dat hij omwille van gezondheidsproblemen niet aanwezig kon zijn. De zaak werd toen uitgesteld, maar de tachtiger kwam ook woensdagochtend niet opdagen. De zaak werd dan maar bij verstek behandeld.

De curator van het failliete KVO stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Hij hoopt het geld te recupereren, aangezien het Duitse gerecht op het leeuwendeel beslag legde. De procureur vroeg toepassing van de strafwet. De uitspraak volgt op 27 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier