Geschorste procureurs nog drie maanden langer aan de kant geschoven

Procureurs Y.S. (midden) en J.L. (rechts) blijven geschorst, net als hun collega C.B. (links). (Belga/collage KW)
Redactie KW

West-Vlaams procureur Filiep Jodts verlengt de schorsing van twee van zijn substituut-procureurs met drie maanden. Voormalig afdelingshoofd Y.S. van het Brugse parket en zijn Ieperse evenknie J.L. werden in maart geschorst in de nasleep van de affaire rond de fraude met de examenvragen bij de Hoge Raad voor de Justitie. Het gerechtelijk onderzoek naar die fraude loopt ondertussen volop.

Op 3 maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat er bij het magistratenexamen van januari fraude was gepleegd. Een lid van de examencommissie, advocaat-generaal C.B. uit Gits, had vooraf de vragen doorgespeeld aan een kandidaat, de Jabbeekse stagiair-advocaat N.S. Tijdens een verhoor bij de Hoge Raad gaven beiden de fraude toe. Magistraat C.B. werd meteen door zijn korpsoverste geschorst, in afwachting van het gerechtelijk onderzoek dat ondertussen door een raadsheer-onderzoeker in Brussel gevoerd wordt.

Vier dagen na de melding van de Hoge Raad startte West-Vlaams procureur Filiep Jodts eveneens een tuchtonderzoek op. De frauderende kandidaat N.S. is namelijk de zoon van het afdelingshoofd van het Brugse parket, substituut-procureur Y.S. Op 20 maart besliste Jodts om Y.S. tijdelijk op non-actief te zetten. Ook het afdelingshoofd van Ieper, substituut-procureur J.L., kreeg dezelfde maatregel opgelegd. Ook zijn dochter L. had immers met voorkennis deelgenomen aan het examen.

De schorsingen van beide afdelingsprocureurs werden in juni een eerste keer verlengd met een periode van drie maanden. Vandaag (dinsdag, red.) maakte procureur Filiep Jodts bekend dat zowel Y.S. als J.L. nog eens drie maanden aan de kant moeten blijven. “Deze verlenging doet geen uitspraak over de schuld of onschuld van de betrokkenen. Dit moet het verdere onderzoek uitwijzen”, aldus het parket van West-Vlaanderen in een persbericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier