Frauderende kandidaat-magistraat wil advocaat worden: “Alsof integriteit voor advocaten van geen belang is”

In de wandelgangen van de rechtbank klinkt gemor over de aanvraag van N.S. om volwaardig advocaat te worden. Beeld ter illustratie. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Laurens Kindt

De kandidaat-magistraat die begin dit jaar betrapt werd op examenfraude bij het aartsmoeilijke magistratenexamen heeft zijn aanvraag ingediend om volwaardig advocaat bij de West-Vlaamse balie te worden. De aanvraag roept verzet op bij heel wat advocaten. “Integriteit is voor ons even belangrijk als voor magistraten”, klinkt het.

Begin maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat er in januari gesjoemeld was bij het examen dat toegang geeft tot de magistratuur. Wie procureur of rechter wil worden, moet enkele jaren ervaring in een juridisch beroep kunnen aantonen én slagen voor het aartsmoeilijke examen. Bij het examen van januari was dat laatste voor één van de kandidaten alvast geen probleem. N.S., die op dat moment al twee jaar stage liep als advocaat, was vooraf gebrieft over de inhoud van het examen door een jurylid.

Toen het gesjoemel achteraf aan het licht kwam, biechtte N.S. dat ook op tijdens een verhoor bij de Hoge Raad. Ook het jurylid gaf de feiten toe. Er loopt ondertussen ook een gerechtelijk onderzoek naar de fraude. De Hoge Raad schrapte de resultaten van het magistratenexamen en organiseerde in april een nieuw examen. In een persmededeling over de fraude meldde de Hoge Raad daarin fijntjes dat N.S. van deelname aan dat examen uitgesloten was.

Geloofwaardigheid

Magistraat worden, zit er in de nabije toekomst voor N.S. dus wellicht niet in. Dat weerhield de man er echter niet van om recent zijn opname op het zogenaamde tableau van de orde van advocaten in West-Vlaanderen aan te vragen. In mensentaal: N.S. wil volwaardig advocaat – en dus niet langer stagiair-advocaat – worden aan de balie van West-Vlaanderen.

In de wandelgangen van de West-Vlaamse rechtbank is bij heel wat advocaten te horen dat een opname van N.S. op het tableau weinig goeds zou doen aan de geloofwaardigheid van de advocatuur. “Alsof je om advocaat te worden minder integer moet zijn dan om het beroep van magistraat te mogen uitoefenen”, valt te horen bij een advocaat met tientallen jaren beroepservaring op de teller. Omdat ook de vader van N.S., de Brugse procureur Y.S., geschorst werd in de uitloop van de affaire met de examenvragen, blijft de advocaat liever anoniem.

In de Codex Deontologie voor Advocaten staat uitdrukkelijk vermeld dat rechtschapenheid en integriteit ‘beroepsverplichtingen’ zijn van de advocaat. “Het is dan ook maar de vraag of iemand die bekend heeft dat hij gesjoemeld heeft bij een examen nog wel voldoet aan die voorwaarden. Sommige confraters krijgen al een tuchtonderzoek aan hun been als ze een opleiding niet op tijd volgen of een brief te laat beantwoorden. En dan zou iemand die mogelijk strafrechtelijke feiten heeft gepleegd, zomaar advocaat mogen worden?”, klinkt het bij heel wat West-Vlaamse advocaten die onze redactie contacteerde.

Geen commentaar

De Raad van de Orde van balie West-Vlaanderen, zeg maar het dagelijks bestuur van de balie, moet donderdag standpunt innemen over het al dan niet opnemen van N.S. in hun midden. Samen met zijn huidige stagemeester, advocaat Franky Baert uit Jabbeke, moest N.S. vorige vrijdag zijn vraag komen toelichten aan de stagecommissie van de balie. Wat daar besproken werd, is niet geweten.

“Ik ga daar momenteel niets over zeggen, het ligt allemaal zeer gevoelig”, reageert meester Baert. “Als N.S. u daarover iets te melden heeft, zal hij zelf met u contact opnemen”, klonk het bij de secretaresse van het advocatenkantoor na onze vraag om een reactie. Ook de stafhouder van balie West-Vlaanderen Alain Vanryckeghem wil niet ingaan op de kwestie. “U zal begrijpen dat ik daar geen commentaar kan op geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier