Ex-burgemeester vraagt vrijspraak voor gesjoemel met onkostenvergoeding

Redactie KW

Lieven Lybeer (65), gewezen CD&V-schepen en voormalig waarnemend burgemeester van Kortrijk, ontkent in beroep met klem dat hij heeft gesjoemeld met zijn onkostenvergoeding als directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Het parket vroeg opschorting van staf.

Lieven Lybeer was jarenlang een prominente CD&V-politicus in Kortrijk. In 1999 werd hij schepen en tien jaar later schopte hij het tot waarnemend burgemeester, toen zijn partijgenoot Stefaan De Clerck minister van Justitie werd. In 2013 werd hij directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Nog datzelfde jaar kende de raad van bestuur hem bovenop zijn loon een maandelijkse, forfaitaire onkostenvergoeding van 200 euro toe. De toezichthouder van de Vlaamse overheid draaide die beslissing evenwel terug en plaatste de sociale huisvestingsmaatschappij onder verhoogd toezicht. Tijdens een audit in 2019 kwam aan het licht dat de voormalige CD&V-politicus sinds maart 2015 toch een maandelijkse onkostenvergoeding had opgestreken van zelfs 300 euro per maand.

Lybeer zou het verslag van de vergadering waarin de onkostenvergoeding werd toegekend vervalst hebben op zijn computer. Lybeer werd voor de rechtbank gedaagd wegens schriftvervalsing en oplichting. Hij kreeg zes maanden celstraf met uitstel en 1.600 euro boete. Aan de Tieltse Bouwmaatschappij moest Lybeer 42.733 euro schadevergoeding betalen. Maar hij ging in beroep omdat het volgens zijn advocaat woord tegen woord is, waardoor er minstens sprake is van twijfel. Volgens zijn advocaat is het duidelijk dat de Tieltse Bouwmaatschappij perfect wist dat Lybeer een onkostenvergoeding ging krijgen van 300 euro en is die beslissing ook collegiaal genomen. “Er is geen enkel bewijs dat dit document vervalst is door meneer Lybeer.” Verder is er volgens zijn advocaat geen enkel bewijs van gesjoemel en vraagt de vrijspraak.

Het openbaar ministerie is akkoord met een vrijspraak voor de oplichting. “Het akkoord van een onkostenvergoeding is destijds ondertekend en ik zie geen listige kunstgrepen of je hebt de voorzitter ook de arm niet omgewrongen.” Wel is de procureur-generaal niet akkoord met een vrijspraak voor valsheid in geschrifte. “In een verhoor van 2020 zeg je dat je wist dat de voorzitter de passage over de onkostenvergoeding heeft weggelaten en je hem er daar op hebt gewezen.” Gezien de lange staat van dienst en zijn blanco strafblad is de procureur-generaal wel akkoord met een opschorting.

De burgerlijke partij, De Tieltse Bouwmaatschappij, bleef er echter bij dat Lybeer de versie zonder kostennota opgestuurd heeft om ze dan nadien opnieuw te laten bewerken om de Tieltse Bouwmaatschappij te misleiden. Uitspraak op 4 september. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier