Celstraffen met uitstel voor mensensmokkel tussen lading schilderijen

Een 63-jarige Luikse en drie mannen van Albanese origine zijn door de Brugse strafrechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van een tot drie jaar met uitstel voor mensensmokkel. Tussen een lading schilderijen werden in een bestelwagen drie Albanese transmigranten ontdekt. Het openbaar ministerie had celstraffen van 30 tot 50 maanden geëist.

De bestelwagen van Viviane V. werd op 19 augustus 2021 door de douane tegengehouden op de E40 in Nieuwpoort. Achter een stapel schilderijen werden drie Albanese verstekelingen ontdekt, onder wie een driejarig kind. De Luikse beweerde dat ze de schilderijen in Londen wilde verkopen en ontkende enige betrokkenheid bij mensensmokkel.

Dankzij verder onderzoek kwamen nog drie beklaagden in het vizier van de speurders. Ermal L. (36) uit Oupeye zou V. vergezeld hebben tot in Drongen. De drie Albanese verstekelingen werden op hun beurt naar Drongen gebracht door Hysen D. (35) en Basri A. (40). Dat duo kon ook gelinkt worden aan twee smokkels enkele dagen eerder. Daarbij werden twee transmigranten zelfs op het dak van een trekker verborgen achter een windspoiler.

De advocaten van Viviane V. en Ermal L. vroegen de vrijspraak, maar de twee werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel. De verdediging van D. en A. drong met succes aan op een mildere straf met uitstel. Ze kregen uiteindelijk respectievelijk drie jaar en 30 maanden cel, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. In de pleidooien werd vooral benadrukt dat de beklaagden zeker geen gewetenloze mensensmokkelaars zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier