Explosie in oliebollenkraam in Lichtervelde brengt zwartwerk aan het licht

Redactie KW

Een Antwerps foodtruckbedrijf riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 72.000 euro voor zwartwerk en welzijnsinbreuken. Het gesjoemel kwam aan het licht na een explosie in een oliebollenkraam in Lichtervelde.

Naar aanleiding van de “Family Fashion Day” stond op zaterdag 7 oktober 2017 een oliebollenkraam opgesteld voor de kledingzaak Artex Fashion langs de Stegelstraat in Lichtervelde. Maar kort na de middag liep het mis. Tijdens het verwisselen van gasflessen ontplofte het kraam. De twee mensen die in het kraam aan de slag waren liepen als bij wonder slecht lichte verwondingen op. Maar de materiële schade was wel aanzienlijk. Het kraam was volledig vernield en twee ruiten van de kledingzaak vertoonden barsten. Ook de gevelbekleding raakte beschadigd.

Volgens de zaakvoerster van het Antwerpse cateringbedrijf dat het oliebollenkraam uitbaatte waren de twee werknemers als vrijwilligers aan de slag, maar onderzoek wees uit dat ze als werknemers in het zwart werkten. De inspectie stelde ook inbreuken op de welzijnswet vast. Zo was de slang van de gasfles niet gecontroleerd en kregen de werknemers geen schriftelijke veiligheidsinstructies. Het arbeidsauditoraat vroeg vrijdag voor alle inbreuken samen een geldboete van 72.000 euro.

Mijn cliënt was niet op de hoogte van de complexe wetgeving“, stelde de advocaat van het Antwerpse bedrijf. “De zaakvoerster had de veiligheidsvoorschriften mondeling uitgelegd. Wij vragen een zo mild mogelijke bestraffing.” Het bedrijf kreeg aanvankelijk een minnelijke schikking van 3.000 euro, maar omdat die niet betaald werd kwam de zaak voor de rechtbank. De uitspraak volgt op 13 december.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier