Enige Belgische op vrouwelijke Most Wanted List van Europol wordt gezocht voor moord in De Haan

© (Foto GF)
Laurens Kindt

Europol, de overkoepelende organisatie van alle politiediensten in Europa, heeft een Most Wanted List gepubliceerd met daarop alleen maar vrouwen. “Omdat misdaad geslachtsloos is”, klinkt het. De enige Belgische op de lijst is Hilde Van Acker. De 56-jarige Sint-Niklase werd in 2011 door het Brugse assisenhof veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell (44) in De Haan.

Op 28 mei 1996 vonden enkele spelende kinderen het lichaam van de Britse zakenman Marcus Mitchell in de duinen van het Staatsbos langs de Driftweg in De Haan. De man bleek koelbloedig afgemaakt te zijn met twee kogels uit een pistool, kaliber 9 millimeter. De aangestelde wetsdokter situeerde het overlijden van de man enkele dagen eerder, op 23 mei. In die periode verbleef de zakenman op een appartement in Knokke. Andere bewoners van het gebouw herkenden de Sint-Niklase Hilde Van Acker op een robotfoto die de speurders hen voorlegden. In allerijl achterhaalden de speurders dat Hilde Van Acker een relatie had met de schimmige zakenman Jean-Claude Lacote, een Fransman van Ivoriaanse origine met een indrukwekkend strafblad. Op het moment dat hun identiteit achterhaald is, blijkt hun privévliegtuigje op vertrekken te staan in de luchthaven van Charleroi. Vlak voor het opstijgen slagen de speurders erin om het vliegtuig te lokaliseren en alle inzittenden te arresteren. Een succes, net op tijd. Maar al na een paar maanden komen zowel Jean-Claude Lacote als Hilde Van Acker, dankzij hun advocaat Pierre Chevalier, op vrije voeten. De twee twijfelen niet en verdwijnen spoorloos.

In 1999 duikt het koppel plots op in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ze blijken er luxueus te leven in een villa in de chique buitenwijk Observatory. Jean-Claude Lacote belandt er zelfs twee jaar in de cel voor de diefstal van het losgeld voor een gekidnapt jongetje maar ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit België wordt hij niet uitgeleverd. Integendeel: de man ontpopt er zich tot televisiemaker en maakt zelfs een tiendelige reeks over het dagelijkse leven bij de Zuid-Afrikaanse politie: Duty Calls. Ondertussen blijft het koppel steenrijke zakenmensen oplichten en jagen ze er op een bepaald moment maandelijks 50.000 euro door. In hun garage staan tientallen luxewagens. Uiteindelijk belandt Jean-Claude Lacote opnieuw in de gevangenis maar dankzij zijn koelbloedige partner Hilde Van Acker is zijn verblijf daar niet van lange duur. De vrouw meldt zich op 28 maart 2008 aan bij de Diepkloof-gevangenis, vermomd als politieagente. “Ik kom Jean-Claude Lacote ophalen voor een verhoor bij de onderzoeksrechter”, zegt ze zonder verpinken. Even later rijdt ze met haar witte Volkswagen Golf de gevangenis uit, Lacote op de achterbank. Sindsdien is het koppel spoorloos.

Het assisenproces in Brugge in december 2011 over de moord op Marcus Mitchell is dan ook van bijzonder korte duur. Advocaten komen er niet aan te pas. Openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche leest zijn akte van beschuldiging voor, er passeren enkele getuigen de revue en na een bijzonder kort beraad worden zowel Jean-Claude Lacote als Hilde Van Acker veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord, bij verstek. Waar de twee zich momenteel schuilhouden, is niet duidelijk. Het is daarom dat België er voor koos om Hilde Van Acker op de lijst van Europol te zetten.

De lijst is hier te vinden: https://eumostwanted.eu/crimehasnogender

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier