Elf honden in beslag genomen bij fokker in Beveren, erkenning wordt ingetrokken

© gf
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De politie en de inspectie dierenwelzijn vielen begin deze week binnen bij een hondenfokkerij in de Hooistraat in Beveren bij Roeselare. Acht volwassen honden en drie puppy’s werden er in beslag genomen. “Onze accommodatie voldoet inderdaad niet meer om veel honden op te vangen, maar we gingen sowieso al afbouwen. Spijtig dat het nu zo moet lopen”, aldus de uitbaters.

Naar aanleiding van eerdere controles, zowel door de politie als de inspectie dierenwelzijn, werd de intrekking van de erkenning van de dierenfokkerij langs de Hooistraat opgestart. “We runnen al meer dan dertig jaar een hondenfokkerij. Onze klanten waren quasi altijd erg tevreden, maar het klopt dat onze accommodatie niet meer aangepast is aan de hedendaagse normen”, aldus de zaakvoerster. De hondenfokkers kregen de voorbije jaren verschillende controleurs over de vloer. “In maart werd er met de mensen van dierenwelzijn afgesproken dat we op 1 september nog tien honden zouden hebben. Op dat ogenblik huisden hier nog een dertigtal honden.”

Verkoop

Aanstaande maandag, 1 september, had het gepensioneerde koppel nog 21 honden. “We hebben de voorbije maanden gezocht naar een oplossing, maar de verkoop van puppies gaat momenteel echt niet goed. We hebben alles geprobeerd om ook nog de accommodatie te verbeteren, maar op onze leeftijd moet je gewoon ook niet meer investeren in nieuwe gebouwen.”

Drie asielen

Maandag brachten de politie en de inspectie dierenwelzijn opnieuw een bezoek aan de hondenkwekerij. “Acht volwassen honden waren erg angstig en de huisvesting van de honden voldeed niet aan de minimale vereisten die omschreven worden door de dierenwelzijnswet”, luidt het bij de politiezone RIHO. De dieren en drie puppy’s werden in beslag genomen en worden inmiddels opgevangen door drie verschillende erkende asielen. De medische toestand en de hygiëne van de dieren wordt verder opgevolgd. De dienst inspectie dierenwelzijn beslist daarna wat er verder met de dieren gebeurt. De uitbaters van de hondenkwekerij vinden het jammer dat alles zo gelopen is. “Sowieso waren van plan om af te bouwen en meer te genieten van ons pensioen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier