Wat een fijne dansavond op het strand van Oostende moest worden, is voor de 19-jarige Malak Benlakkhdar geëindigd in het ziekenhuis. De jonge Oostendse kreeg onbewust een zwaar verdovend middel toegediend waarna ze op het Ostend Beach Festival versuft in elkaar zakte. “Er moet iemand iets in mijn drankje hebben gedaan”, zegt ze na een nacht in het ziekenhuis. “De dokter vertelde dat de ‘verkrachtingsdrugs’ op festivals en feestjes terug zijn.” Burgemeester Bart Tommelein laat de zaak grondig onderzoeken, Malak zelf ging intussen wel langs bij de politie maar diende geen officiële klacht in.
Echt zomers waren de temperaturen afgelopen weekend niet, maar dat kon de sfeer op het populaire Ostend Beach Festival in Oostende niet drukken. Ook de 19-jarige Malak Benlakkhdar, afkomstig uit Oostende, genoot er zondagnamiddag en -avond van de festivalsfeer en pompende beats. “Ik voelde me helemaal klaar om de hele avond te dansen. Eindelijk! Mijn eerste festival na bijna twee jaar”, vertelt ze. “We waren in de vip en hadden het er heel gezellig. Wat drankjes, een hapje, babbelen met nieuwe mensen. Eigenlijk alles wat een festival moet hebben.”
Slappe benen
Tot het iets voor 21 uur fout liep voor Malak. “Wat er precies is gebeurd, weet ik niet, maar ik herinner me wel hoe een vriendin me kwam vragen of ik meeging om te gaan dansen bij Yves Deruyter. De topdj’s gingen eraan beginnen, natuurlijk zag ik dat zitten. Ik zou enkel nog even naar het toilet gaan. Maar toen ik terugkwam, voelde ik mijn benen slap worden en zakte ik in elkaar.”
Ik was helemaal suf, kon niets zeggen en hoorde amper wat mensen mij vroegen. Een heel bevreemdend gevoel – Malak Benlakkhdar
Enkele omstaanders en de hulpdiensten hadden meteen door dat er iets aan de hand was en maakten de onmiddellijke omgeving van Malak vrij. “Ik was echt helemaal suf, kon niets zeggen en hoorde amper wat ze mij vroegen. Een heel bevreemdend gevoel. Ook in de ambulance die erg snel ter plaatse was, had ik het erg moeilijk om wakker te blijven. De dokter die mee was, zei voortdurend dat ik niet in slaap mocht vallen.”
Verkrachtingsdrug
Malak werd met spoed overgebracht naar het Henri Serruysziekenhuis in Oostende. Daar werden sporen van ketamine en xtc in haar bloed gevonden, kreeg ze een infuus met antistoffen toegediend en werd ze continu in de gaten gehouden. Ze moest er uiteindelijk een nacht ter observatie blijven en kon pas maandagvoormiddag naar huis. “Ik voel me nu al een stuk beter, maar ben nog altijd heel mottig. Er moet iemand een verdovingsmiddel in mijn drankje hebben gedaan, dat kan niet anders. De dokter op de spoeddienst vertelde me dat de typische ‘verkrachtingdrug’ op festivals en feestjes al helemaal terug zijn”, aldus Malak nog.
“Natuurlijk ben ik enorm geschrokken, zoiets verwacht je niet. Ik had me mijn eerste festival in lange tijd toch anders voorgesteld. Wat een zalige avond leek te worden, is geëindigd in een nachtmerrie. Ik weet niet of ik me snel meer op mijn gemak zal voelen op een feestje of festival. Ik heb geen idee wie dit zou kunnen hebben gedaan.”
“Alleenstaand geval”
Jan Mortelmans, organisator van Ostend Beach Festival, reageert resoluut afwijzend. “Uiteraard kunnen en zullen wij geen enkele drugs op ons festival tolereren. Wij hebben op dit moment geen weet van dergelijke incidenten. Zulke verhalen moet je ook altijd ergens met een korreltje zout nemen, het lijkt ons voorbarig om haar verklaringen zomaar voor waar aan te nemen. Mocht de jonge vrouw toch effectief het slachtoffer zijn geworden, dan gaat het absoluut om een alleenstaand geval”, zegt hij. “Er zijn amper incidenten geweest, iedereen was net heel enthousiast en blij om eindelijk weer te kunnen feesten.”
Mocht die vrouw effectief slachtoffer zijn geworden, dat gaat het absoluut om een alleenstaand geval – Jan Mortelmans, organisator Ostend Beach Festival
Ook de Oostendse politie heeft geen weet van gelijkaardige incidenten op Ostend Beach Festival. “Het festival is heel fijn en rustig verlopen wat ons betreft”, zegt commissaris Katrien Jonckheere van de politiezone Oostende. “Er zijn een paar kleinere tussenkomsten geweest, sommige drugs- en alcoholgerelateerd maar niets dat in de richting van verkrachtingsdrugs lijkt te wijzen. Die zaken duiken af en toe op, in het uitgaansleven, maar het is niet zo dat het een extreem probleem is of dat we ons daar nu plots bijzonder ongerust om maken. Al raden wij uiteraard iedereen om bij vermoeden van een poging tot misdrijf klacht in te dienen bij de politie.”
Dat is ook het standpunt van burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). “Op dit moment heeft de jonge vrouw in kwestie dat nog niet gedaan, maar ik heb zelf wel initiatief genomen en de korpschef gevraagd om dit grondig te onderzoeken”, zegt zij. “Ik vind het zelf een heel eigenaardig verhaal. Wie ongewild drugs toegediend krijgt, stapt toch meteen naar de politie?” De Oostendse burgemeester beklemtoont ook de forse inspanningen die stad en festivalorganisatie namen om drugs te weren van Ostend Beach. “Wij zetten daar al jaren zwaar op in, samen met de politie. Dat blijkt ook te werken. Ik wil niet dat het opgebouwde imago van het beachfestival zomaar te grabbel wordt gegooid. De waarheid moet hier naar boven komen.”
Geen officiële klacht
De 19-jarige Oostendse ging intussen wel langs bij de politie om melding van haar verhaal te doen, maar diende geen officiële klacht in. Dat zegt opnieuw commissaris Katrien Jonckheere. “We hebben haar opnieuw geduid op het belang van zo’n officiële verklaring”, aldus de politiecommissaris. “Zonder haar concrete aanwijzingen over tijdstippen, personen en andere omstandigheden is het voor ons zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat betekent niet dat we de zaak zomaar loslaten, integendeel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier