Nederlandse ‘dispatcher’ van drugskoerierdienst richting Oostende krijgt 33 maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 31-jarige Nederlander heeft voor de Brugse rechtbank 33 maanden effectieve celstraf gekregen voor grootschalige drugshandel. Jamil B. schakelde loopjongens uit Luik en Herstal in om cocaïne en heroïne naar Oostende te brengen.

Eind maart 2023 werden een Spanjaard uit Herstal en een Luikse Syriër gearresteerd op een vakantieappartement in Oostende. Wasim B. (19) en Hadi S. (19) hadden 132 gram heroïne en 6 gram cocaïne bij zich. Onderzoek wees uit dat de Spanjaard liefst 81 keer naar Oostende kwam afgezakt. De Syriër was al als minderjarige als drugskoerier actief en liep enkele maanden na zijn vrijlating opnieuw tegen de lamp bij de levering van heroïne in Chaudfontaine.

Ook wapens gevonden

De beide koeriers kregen hun orders van Nederlander Jamil B. (31), die enkele dagen later werd opgepakt in Maastricht. De klanten moesten telkens met hem contact opnemen via hetzelfde Nederlandse gsm-nummer. Vervolgens gaf B. de leveradressen via Snapchat door aan zijn koeriers. De jongeren uit Luik en Herstal kwamen meestal per trein naar Oostende afgezakt. Bij een huiszoeking in Riemst werden ook nog wapens van Jamil B. aangetroffen.

Marco Polo

Volgens de verdediging vervulde B. enkel een rol al dispatcher en was hij dus niet de spilfiguur. Naar eigen zeggen kreeg hij zijn orders van een zekere ‘Marco Polo’. De rechtbank veroordeelde de man uiteindelijk niet als leider, maar legde hem wel 33 maanden cel op en verklaarde 12.000 euro drugsgeld verbeurd. Jamil B. kreeg in september 2022 al eens dertig maanden cel met uitstel voor drugsfeiten.

Wasim B. kreeg 18 maanden effectief terwijl Hadi S. 120 uur werkstraf moet uitvoeren. Loopjongens David A. uit Herstal en Raimondo R. (21) uit Luik kregen respectievelijk 14 en 18 maanden cel. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier