
Salus (zelfstandig naamwoord): ‘Veiligheid’ (Latijn). Enkele laatstejaarsstudenten aan VIVES hogeschool hopen met hun bachelorproef ‘Salus’ een verschil te kunnen maken in het uitgaansleven. “We willen dat er terug een veiligheidsgevoel tijdens het uitgaan kan komen”, klinkt het. Het vijftal wil dat doen door zowel te sensibiliseren als spiking te voorkomen. Dinsdag zitten ze samen met het stadsbestuur van Kortrijk om hun ideeën voor te leggen.
Robbe De Smet (23), Judit Steverlynck (22), Febe Snauwaert (28), Kirsty Vandevelde (23) en Julie De Leeuw (23) zijn vijf studenten die dit jaar afstuderen in het studiegebied Sociaal-Agogisch Werk aan VIVES hogeschool. Ze bundelden de krachten in een onderneming die ze ‘Salus’ doopten. In de eerste weken van het tweede semester bakenden ze hun thema af, maar het werd als snel duidelijk dat het onveiligheidsgevoel tijdens het uitgaan, vooral veroorzaakt door de spikingverhalen, hun onderwerp zou worden.
“Spiking is een globaal probleem dat al erg lang leeft”, vertellen Julie en Kirsty ons tijdens een interview op de campus op ’t Hoge. “Kijk, we zouden het liefst van al hier niet rond hoeven te werken, maar helaas is het er. Sinds de verhalen van vorige week is thema ook plots nog actueler geworden.” Vorige week woensdag kwam het spikingdossier in Kortrijk immers in een nieuwe fase. Twee café-uitbaters zijn aangehouden.
Afspraak met stadsbestuur
De studenten schakelen sindsdien iets sneller. Op dinsdag 1 april hebben ze een afspraak met het Kortrijkse stadsbestuur om enkele ideeën voor te leggen. “Die afspraak stond al lang vast hoor”, zijn ze duidelijk. “Dat staat los van het nieuws over het spikingdossier.”
Het traject voor hun bachelorproef is evenwel nog helemaal niet afgelopen. In het begin moest het idee zeker eerst nog kristalliseren. “De eerste piste was het sensbibiliseren via sociale media, wat we doen via onze Instagrampagina. Dan kwamen we op het idee van een cup cover (een plastic deksel die je op je drankje plaatst zodat er geen drugs in kunnen worden gegooid, red.). We vonden enkele producenten, maar het bleek te duur en we zouden tijd tekort komen. Voorlopig houden we het bij stickers. Die dien je op je beker te plakken en dan kan je een rietje door de sticker prikken. Het is hetzelfde principe.”
“We zijn ons er trouwens van bewust dat zo’n cup covers weinig uithalen als de caféuitbater mee in het complot zit (wat het geval was in ’t Straatje in Kortrijk, red.). We willen de symptomen bestrijden, maar ook de oorzaak. Zo zullen we met ons project ook verder blijven sensibiliseren. De resultaten van een vragenlijst die we uitstuurden wezen uit dat 90 % van de respondenten vindt dat er te weinig bewustwording en preventie op feestjes is rond spiking.”
Hun afspraak met het stadsbestuur van Kortrijk lonkt alleszins. “Ons oorspronkelijke idee was om rond spiking in het algemeen te werken, maar starten met de Kortrijkse case maakt het wel behapbaar. We zullen zien welke samenwerking met het stadsbestuur er mogelijk is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier