Actie tegen drugssmokkel op zee: 1.500 kg cocaïne ontdekt, 12 mensen opgepakt

Met kleine bootjes wordt gecontroleerd of de criminelen drugs in de zee gooien om die later weer op te pikken. © (gf)

Bij een internationale operatie tegen maritieme drugssmokkel langs de Europese Westkust zijn in totaal twaalf mensen gearresteerd en is meer dan 1.500 kilogram cocaïne in beslag genomen. Aan de actie onder leiding van de Belgische douane werkte ook de marine van Zeebrugge mee.

De operatie kreeg de naam ‘White Sea III’ en vond plaats van 12 juni tot 11 juli in het Kanaal, de Noordzee en in verschillende zeehavens langs de Westkust. De douane en politie richtten zich daarbij op maritieme smokkelmethoden, zoals smokkel door bemanningsleden, drop off’s op zee, het overladen van goederen op zee op kleinere schepen of vastmaken aan de romp van het schip.

779 schepen gecontroleerd

Daarbij analyseerden de betrokken diensten 779 schepen, en voerden ze bij 79 schepen controles uit. Uit de operatie bleek dat naast smokkel in containers, er “een duidelijke trend van smokkel aan boord of onder de schepen” bestaat. Tijdens de operatie werden er acht inbeslagnames gemaakt, goed voor 1.509 kilogram cocaïne en twaalf arrestaties.

Twaalf landen

In totaal werkten twaalf landen samen, waaronder ook Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. De Belgische douane leidde de operatie als een actie onder het European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT), een Europees samenwerkingsprogramma voor de aanpak van allerhande vormen van criminaliteit.

In België waren zowel de Opsporingsdiensten van Douane, de Maritieme Brigade van Douane, de Federale Gerechtelijke Politie, de Maritieme Politie, de Marine, het Maritiem Informatiekruispunt, als het Parket West-Vlaanderen betrokken bij de operatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier