‘Doodbrave’ opa mag meteen naar huis na milde straf voor doodsteek

Mohamed Koukouh. © JH
Laurens Kindt

De 71-jarige Mohamed Koukouh uit Lo-Reninge kon deze week op clementie rekenen van de assisenjury. Voor die ene dodelijke steek die hij zijn kersverse ex-vrouw Rita Waeles (60) gaf op de parking van de rechtbank in Veurne kreeg hij woensdagavond vijf jaar cel met uitstel. De man mag dus meteen terug naar huis.

Paars stonden ze, de ogen van Mohamed Koukouh in de weken nadat zijn vrouw Rita Waeles hem na veertig jaar huwelijk had verlaten. Van het vele wenen, getuigde zijn dochter Malika deze week. Hoewel ze haar moeder meerdere keren had betrapt op chatten met andere mannen via Facebook, had ze de breuk niet zien aankomen. “Ze waren altijd samen. Samen uit, samen thuis. Het is zo triestig”, klonk het in tranen. Vanuit de beschuldigdenbank wilde Mohamed Koukouh zijn dochter troosten, maar hij mocht niet van voorzitter Antoon Boyen. “Ik mis je, papa”, snikte Malika, waarop Mohamed Koukouh toch recht veerde. “Sorry, zusje. Vanuit het diepste van mijn hart: sorry”, sprak hij zijn dochter toe. Voor zoon Jamal kon er minder affectie af. De jongeman verklaarde eerder in het dossier dat zijn vader met voorbedachten rade handelde – moord dus – en bleef dat tijdens zijn getuigenis voor het assisenhof herhalen. “Ik weet dat ik mijn vader daar geen plezier mee doe, maar het is de waarheid. En de waarheid vertellen is het enige wat ik nog kan doen voor mijn moeder”, klonk het.

Duizend rozen

De opmerkelijkste getuige afgelopen week was wellicht Nederlander Erik Kuiper, de nieuwe vriend van Rita Waeles naar wie ze op 4 januari 2018 gevlucht was. De man was er ook bij toen Rita Waeles op 7 maart 2018 neergestoken werd met een schroevendraaier op de parking van de rechtbank in Veurne. “Ze zei nog dat ze me graag zag en zakte toen op de grond”, zei hij.

Mohamed is de braafste man van heel Lo-Reninge – Buren beschuldigde

Maar volgens hem had Rita hem voordien nog veel meer gezegd. “Als ze dood zou gaan, moest ik zoveel mogelijk geld van haar rekening halen. Haar kinderen zouden het toch maar verbrassen aan drank en drugs, had ze gezegd. Dus ik heb er me een auto mee gekocht en ook één voor mijn zoon en ook nog duizend rozen voor haar begrafenis”, zei de man zonder gène. Hij leurde eerder al met de laptop van Rita Waeles bij de onderzoeksrechter maar gaf hem nooit af. De onderzoeksrechter zelf nam ook weinig moeite om die in beslag te laten nemen. Twee juryleden stelden daar vragen over en ook de verdediging van Mohamed Koukouh vond dat vreemd. “Dat chatten van Rita heeft toch een belangrijke rol gespeeld in dit dossier”, wierpen ze op. “Goh, ik vond dat niet relevant”, haalde onderzoeksrechter Deraeve zijn schouders op.

Nul op rapport

Koren op de molen van de verdediging. “Men heeft een heel zwak dossier en men wil u iets doen geloven dat er helemaal niet is. De onderzoeksrechter veegde het moraliteitsonderzoek onder de mat en waarom? Omdat iedereen positief is over Mohamed. Zijn buren zijn komen vertellen dat ze hem liefst van al meteen terug mee naar huis zouden nemen. Waarom zijn de kleren van Rita niet in beslag genomen? Waar is de laptop van Rita? Waar is haar handtas? Van mij krijgt de onderzoeksrechter een nul op zijn rapport. Hij vond het vreemd dat er zoveel priemen in de auto lagen, maar hij heeft Mohamed nooit gevraagd waarom dat zo was. Wat voor een onderzoek is me dat geweest zeg!”, was advocaat Kris Vincke scherp.

Geen moord

Volgens de ervaren assisenpleiter uit Beernem ging het helemaal niet om moord, maar om opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk om te doden. “Was Mohamed kwaad die dag? Ja. Wilde hij haar dood doen? Neen. Anders had hij wel een andere priem uit zijn auto gehaald en had hij wel meer dan één keer gestoken”, klonk het. Procureur-generaal Frederic Vroman zag het anders. “Waarom had hij die priem mee die dag? Toch niet om parasols in te draaien zoals hij vertelde? De waarheid is dat Mohamed een plan had en dus met voorbedachten rade Rita Waeles opzettelijk heeft gedood”, vond hij.

Terug naar huis

Na een beraad van vier uren was de jury er al uit. Neen, het ging niet om moord. Met die ene steek van de priem recht in het hart had Mohamed Koukouh niet de intentie gehad om Rita Waeles te doden die dag. Opzettelijke slagen dus, met een maximumstraf van tien jaar. Door zijn blanco strafblad als verzachtende omstandigheid te aanvaarden, zakte dat maximum al meteen naar vijf jaar cel. Het werd uiteindelijk ook vijf jaar cel, maar met volledig uitstel. Mohamed Koukouh mag dus, na twee jaar in de Brugse gevangenis, terug naar Lo-Reninge. Terug naar zijn buren uit de Alfons Van Heelaan die hem deze week de hemel in geprezen hebben als de ‘braafste man die er in heel Lo te vinden is’. Hij mag ze dankbaar zijn voor hun lovende woorden die de jury uiteindelijk – samen met de uitstekende pleidooien van zijn advocaten Celine Mouton en Kris Vincke – over de streep hebben getrokken. “Ik zal elke straf aanvaarden die u mij oplegt”, had Mohamed Koukouh in zijn laatste woord gezegd. Met deze straf zal dat geen moeilijke opdracht zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier