Verlamde jongeman met luchtdrukwapen onder schot gehouden tijdens home-invasion in Oedelem: tot twee jaar voorwaardelijke celstraf

Redactie KW

Ze hoopten een stapel geld buit te maken, maar dropen af met amper 130 euro. Twee jongelui zijn voor de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan een home-invasion waarbij ze een gedeeltelijk verlamde jongeman onder schot hielden met een luchtdrukpistool. “Dit zijn een stelletje amateurs”, klonk het bij de verdediging.

Voorzien van bivakmutsen drongen drie jongeren op 22 oktober 2022 ’s nachts een Oedelemse woning binnen. Ze liepen door naar de slaapkamer van een twintiger, die sinds een ongeval deels verlamd is. Volgens de procureur hield S.V. (20) uit Aalter het doodsbange slachtoffer een kwartier lang onder schot met een luchtdrukpistool. Twee anderen doorzochten intussen de woning.

De moeder van de jongeman lag in een andere kamer te slapen en was zich van geen kwaad bewust. In de kamer van haar dochter, die op stap was in Brugge, maakten de daders een geldkistje buit. “Ze hoopten een pak geld aan te treffen, maar moesten genoegen nemen met 130 euro”, pleitte de advocate van S.V.

Het ‘brein’ voor de overval bleek een minderjarige jongen uit de buurt. Hij was bevriend met de dochter en kreeg naar eigen zeggen inspiratie toen zij op Snapchat een foto van een stapel geld had geplaatst. Het meisje ontkende evenwel met klem zoiets te hebben gedaan.

De minderjarige ronselde Oostkampenaar T.H. (21), die op zijn beurt S.V. (20) uit Aalter op sleeptouw nam. De twee werden na een maand voorhechtenis gelost onder voorwaarden. De procureur vroeg voor allebei dertig maanden cel.

Amateurs

S.V. ontkende dat hij het slachtoffer een kwartier lang onder schot hield. “Toen hij zag dat die jongen een rolstoelgebruiker is, liet hij het wapen zakken”, pleitte zijn advocate Siska Lescrauwaet. “Eigenlijk hadden de feiten veel weg van flauwe ‘comedy’”. De advocate van T.H. zette de daders weg als een stelletje amateurs. “Ze dachten dat ze daar een stapel onbeheerd geld zouden aantreffen. Dit was een ongelofelijke stommiteit”, aldus meester Mélanie Sevenant.

De bewoonster van de woning en haar twee kinderen stelden zich burgerlijke partij in de zaak. “De zoon kampt sinds de feiten constant met een onrustig gevoel”, pleitte hun advocaat Didier Scheldeman. “De moeder sliep zelfs maandenlang op de kamer van haar zoon, die een zwaar trauma opliep.” Toch drong de moeder niet aan op een celstraf. “Wij willen niet dat hun jonge leven gehypothekeerd wordt”, stelde ze. “Maar er is wel een duidelijk signaal nodig dat zulke zaken niet kunnen.”

S.V., die eerder al vier veroordelingen opliep, kreeg uiteindelijk twee jaar voorwaardelijke celstraf. T.H., die nog een blanco strafblad had, komt weg met 160 uur werkstraf. Aan de burgerlijke partijen moeten ze in totaal 4.412 euro schadevergoeding betalen. De minderjarige zal zich voor de jeugdrechter moeten verantwoorden. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier