Oppositieraadslid Maxim Laporte (onafhankelijk) roept het stadsbestuur van Waregem en Politiezone Mira op om lokfietsen in te zetten op plaatsen waar regelmatig tweewielers worden gestolen. “Dankzij een nieuwe wet kunnen politie en parket veel doeltreffender aan de slag om dievenbendes op te sporen”, vertelt Laporte.
In België worden jaarlijks zo’n 30.000 fietsdiefstallen geregistreerd. Het werkelijke aantal diefstallen ligt nog een pak hoger omdat lang niet alle slachtoffers aangifte doen. “Nochtans treft de politie na onderzoek geregeld panden vol gestolen fietsen aan, vaak met een onbekende eigenaar. Een aangifte had dan voor een teruggave kunnen zorgen”, zegt oppositieraadslid Maxim Laporte.
“Het frustreert de politie, omdat het heel moeilijk is om fietsdieven op heterdaad te betrappen”
“In Waregem waren er in de periode 2019-2022 meer dan 400 aangiftes. Het station is de hotspot met 151 meldingen.” In 2023 vonden er 92 fietsdiefstallen plaats. “In 2018 waren dat er nog 196. Het aantal gestolen fietsen is deze legislatuur dus met de helft gedaald”, duidt schepen van Fietsbeleid Philip Himpe (CD&V). “De meeste aangiftes gebeurden vorig jaar bij het station, in het centrum, aan Sportcentrum De Treffer en de Expo.”
Bendes
Een gestolen fiets zorgt voor veel frustratie bij de inwoners. “Het frustreert ook de politie, omdat het heel moeilijk is om fietsdieven op heterdaad te betrappen”, gaat liberaal Laporte verder. “Met lokfietsen kunnen we ook in Waregem iets doen aan die frustratie. Zo kan je fietsdieven volgen, identificeren en straffen: van de occasionele fietsdief tot de georganiseerde bendes.”
Een lokfiets is een anonieme tweewieler van de politie waarin een GPS-tracker zit. Bij diefstal krijgt de politie een melding en kan de fiets gevolgd worden. In het verleden leidde dat reeds tot succes. Maar om een lokfiets te plaatsen, was er een machtiging nodig van het parket. De juridische rompslomp vertraagde de werking en daardoor werd het potentieel van de lokfiets nauwelijks benut.
Nieuwe wet
“Dankzij een nieuw wetsontwerp van federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) kunnen politie en parket onbeperkt en veel doeltreffender aan de slag om dievenbendes op te sporen. Sinds 1 januari 2022 bestaat er bovendien een lik-op-stukboete voor fietsdieven die op heterdaad worden betrapt, met onmiddellijk te betalen boetes die kunnen oplopen tot 400 euro. Recidivisten of bendes mogen op een zwaardere straf rekenen.”
“Team Waregem is al langer vragende om de diefstallenplaag aan te pakken. Nu het nodige wettelijk kader rond is, roepen we op om zo snel mogelijk deze lokfietsen ook in onze politiezone in te zetten”, aldus Laporte.
Schepen Himpe zal de vraag tijdens de volgende politieraad agenderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier