Gestolen bestelwagen van schrijnwerker Joachim teruggevonden in Frankrijk: “Knap werk van de politie”

Joachim mocht zijn teruggevonden bestelwagen ophalen. © JH
Redactie KW

Dankzij knap speurwerk is de politie er in geslaagd om drie dieven te arresteren die een week geleden de bestelwagen van schrijnwerker Joachim Roeland (22) uit Diksmuide stalen. Daarin zat 20.000 euro een werkmateriaal. De wegpolitie kon het trio arresteren op de snelwegparking in Marke en dankzij speurwerk van de lokale computer crime unit kon de gestolen Citroën teruggevonden worden in het Franse Villeneuve-d’Ascq. “Ik ben heel tevreden met het knappe politiewerk en het feit dat ik mij bestelwagen terug heb”, reageert Joachim. “Helaas was al het materiaal verdwenen.”

De bestelwagen van schrijnwerk Joachim werd vorige week maandagnacht gestolen in de Gasthuisstraat in het centrum van Diksmuide. De Citroën Jumper was 28.000 euro waard en al het werkmateriaal binnen heeft een totaalwaarde van 20.000 euro. Op camerabeelden was snel daarna te zien hoe de dieven met de bestelwagen richting Ieper en wellicht Frankrijk reden. De politie Polder bleef echter meer beelden uit de omgeving zoeken en merkte daarbij plots een verdachte monovolume met Franse nummerplaten op in de buurt. Er werd besloten die nummerplaat in het ANPR-cameranetwerk in te geven en vorige week vrijdag was het prijs.

Hinderlaag wegpolitie

De Franse auto reed op dat moment ons land terug binnen via de E17 in Rekkem, mogelijk op weg naar een nieuwe diefstal. De wegpolitie kreeg via de ANPR-camera’s een ‘hit’ en snelde ter plaatse. Na wat zoeken konden ze de monovolume aantreffen op de snelwegparking in Marke. Daar werd een inzittende in de boeien geslagen. Omdat duidelijk was dat ze met meer waren stelde de wegpolitie een hinderlaag en observatie op. Na enige tijd geduldig wachten konden ze ook de twee andere mannen in de boeien slaan. Het gaat om drie Oost-Europeanen die in Frankrijk verblijven. Het trio werd naar de cel overgebracht en ondervraagd. Ze gaven toe dat ze handelden in opdracht van een bende en een geldsom kregen per gestolen auto. Ontkennen had ook geen zin, want in hun monovolume werd bewijsmateriaal gevonden, waaronder een decoder en startonderbreker om auto’s sleutelloos te kunnen starten. De drie werden dit weekend aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze komen wellicht voor meerdere feiten in aanmerking.

Gestolen bestelwagen teruggevonden

Daarbij eindigde het onderzoek echter niet want in een GSM van een van de beklaagden werden ook foto’s van gestolen voertuigen gevonden. De gestolen Citroën Jumper van Joachim Roeland was daarop te zien, duidelijk geparkeerd in Frankrijk. De lokale computer unit ging met die foto’s aan de slag en na doorgedreven speurwerk ontdekten ze dat de auto geparkeerd stond in een straat in het Franse Villeneuve-d’ Ascq, in de buurt van Lille. De Franse gendarmerie werd op de hoogte gebracht en zij troffen de Citroën Jumper inderdaad aan. Het voertuig werd in beslag genomen en getakeld.

Materiaal verdwenen

Joachim werd op de hoogte gebracht en ging vandaag zijn bestelwagen ophalen in Frankrijk. “De politie heeft echt enorm knap werk geleverd, chapeau”, reageert hij. “Vandaag ging ik met een bang hartje mijn bestelwagen halen. Ik ben blij dat ik die terug heb al is er rondom wel wat schade aan de spiegels, zit er een buil in en nog meer. Voorzichtig zijn ze niet geweest. En helaas blijkt al mijn werkmateriaal uit het laadruim verdwenen te zijn. Dat is een zware tegenslag. Gelukkig kreeg ik de afgelopen week heel veel steun van vrienden en collega’s en heb ik intussen al heel wat tweedehandsmateriaal zodat ik mijn werkzaamheden toch kan verderzetten. Daarvoor wil ik iedereen bedanken.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier