“Ge zijt nu eindelijk thuis, mémétje”: Vrouw (34) beticht van diefstal urne van doopmeter

© JDW
Redactie KW

Op 29 april 2020 overleed de 81-jarige meter van C.G. (34). Haar urne werd in een zuil op de begraafplaats in Bellegem geplaatst. Op 20 november 2021 bleek die urne echter weg te zijn. Metekind C.G. en haar vriend worden nu beticht van diefstal én grafschennis. Ze vragen echter de vrijspraak.

“De zoon woont al jaren bij de grootouders, maar ging met zus logeren bij de moeder. Ze reden naar de begraafplaats, waar ze moesten in de auto wachten. De moeder en haar vriend hadden een boormachine mee en keerden twintig minuten later terug met een urne. Die werd tussen de kinderen gezet op de achterbank. ‘Ge zijt nu eindelijk thuis, mémétje’, zei de vrouw uiteindelijk.”

Een onthutsend verhaal is het. Een koppel uit Anzegem, C.G. (34) en C.V. (39) worden ervan verdacht een urne te hebben gestolen vanop de begraafplaats in Bellegem. Die urne behoort toe aan de meter van C.G., die stierf op 29 april 2020. Het was de vader van C.G. die de ordediensten attent maakte op de diefstal en grafschennis. Het koppel riskeert 6 maanden cel en een boete van 800 euro.

Het Openbaar Ministerie baseert zich op vier getuigenissen en die geven toch enkele opmerkelijke details. Dat de grijze urne op tafel kwam, gedrapeerd in de roze badjas van de overledene. Dat de vader iets ging eten en of het niet erg zou zijn als mémétje een aperitiefje zou meedrinken.

Vete

De betichten zelf ontkennen elke betrokkenheid en zeggen dat de vier getuigenissen ongeloofwaardig zijn. Er zou namelijk een vete heersen tussen C.G. en die vier personen. “Er is geen enkel objectief bewijs, enkel subjectieve verklaringen van mensen die mijn cliënten haten”, aldus advocaat Thomas Vandemeulebroucke.

Hij is ervan overtuigd dat ze onschuldig zijn. “Als het waar zou zijn, was zelfs een mooi verhaal geweest zijn. Ze stelen de urne van mémétje omdat ze graag zou uitgestrooid worden op het strand – ze maken daar films over. Al eindigen die niet in de rechtbank. Ze zouden er dan met een lichte straf van afkomen, maar daar willen ze niks van weten. Ze blijven erbij dat ze er niks mee te maken hebben.”

Er werd dan ook de vrijspraak gevraagd. Mocht de rechter van oordeel zijn, dan eist het koppel dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan. Intussen is de urne nog altijd spoorloos. Uitspraak op 7 februari. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier