Fikse celstraf voor koperdieven die tientallen bouwwerven plunderden aan kust

Foto ter illustratie. © Unsplash
Redactie KW

Twee Waalse mannen met een ellenlang strafblad hebben voor de Brugse rechtbank elk 37 maanden effectieve celstraf gekregen voor tientallen koperdiefstallen op werven in Oostende, Middelkerke en Blankenberge. De dertigers werden geklist door een alerte agent.

Tussen januari en juni 2023 sloegen Anthony B. (36) en Jérôme T. (36) liefst 28 keer toe op bouwwerven in Oostende, Middelkerke en Blankenberge. Telkens knipten ze de voedingskabels van torenkranen of andere elektrische kabels door, ontdeden ze die van hun omhulsel en namen het koper mee.

Zo maakten ze honderden meters kabel buit. Ten aanzien van een Aalterse bouwfirma bedroeg het nadeel zelfs meer dan 50.000 euro.

Op 11 juni merkte een alerte politieagent de dieven op, daags na feiten in Blankenberge. Hij herkende hen van de camerabeelden. Het duo werd opgepakt en zit sindsdien in de cel. Op het moment van de feiten verbleven B. en T. in een huurwoning in Middelkerke. Daar werden bij een huiszoeking twee rugzakken vol koperen kabels aangetroffen. Er lag ook kleding die op camerabeelden te zien was, evenals breekmessen en een kniptang.

Op hun proces bekenden de mannen, die beiden kampen met een drugsprobleem, zo goed als alle feiten. Ze verkochten hun buit bij een metaalhandelaar in het Waalse stadje Aat. Anthony B. liep in het verleden al 26 veroordelingen op, waarvan zeven voor diefstal. Zijn kompaan werd al negen keer veroordeeld, waarvan vijf keer voor diefstal. De mannen kregen elk 37 maanden effectieve gevangenisstraf. Voor twee feiten in Blankenberge en Oostende werden ze vrijgesproken. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier