Drieste inbreker pleegt ramkraak bij fruitwinkel in Lauwe: “Zo’n risico voor zo’n kleine buit? Ze zijn van niets meer bang”

De schade is aanzienlijk bij fruit- en groentewinkel Topfruit in Lauwe. © JDW
Redactie KW

Donderdagmorgen om 4.20 uur werd een ramkraak gepleegd bij Topfruit in de Rekkemstraat in Lauwe. Een jongeman reed met een wagen het raam aan diggelen, waarna hij aan de haal ging met de kassa. Voor zaakvoerster Carine Herman was het al de vierde keer dat ze slachtoffer werd van inbrekers.

Potjes confituur en honing liggen verspreid over de grond, een grote plas olijfolie bedekt het oppervlak. Het grote raam – enkele honderden kilogram – ligt verbrijzeld op de vloer. De schade is aanzienlijk bij fruit- en groentewinkel Topfruit in de Rekkemstraat in Lauwe.

Donderdagmorgen kreeg de zaak omstreeks 4.20 uur ongewenst bezoek. Een man ramde met een witte Peugeot Partner de etalage van de winkel, waarna hij op zijn gemak de winkel binnenwandelde en aan de haal ging met de kassa. “Het alarm gaf aan dat er beweging was, maar ik dacht dat het een spinnetje was”, zegt zaakvoerster Carine Herman.

Jonge gast

Geen geleedpotige, wel een inbreker zo bleek. Op camerabeelden kon de zaakvoerster zien hoe de man aan het werk ging. “Hij ramde eerst het rolluik, waarna hij er bleef tegen rijden tot het raam naar beneden viel”, vertelt ze. “Daarna ging hij – een jonge gast, helemaal in het zwart gekleed – door de kier naar binnen, liep direct naar de kassa. Hij probeerde nog wat verder te gaan, maar keerde op zijn tellen terug. Hij gleed nog even uit, maar was dan verdwenen.”

Enorme schade, voor een schamele buit. “We weten nog niet precies hoeveel er in de kassa zat, maar het gaat vooral om kleingeld”, klinkt het. “Maar zo’n risico, voor zo’n buit? Dat begrijp ik niet. Ze lijken van niets meer bang.”

Straffen te laag

Bij justitie, daar wringt volgens Carine het schoentje. “Sinterklaas zit niet meer in Spanje, hij zit hier en dat weten ze”, foetert ze. “De straffen zijn hier veel te laag. Dus waarom zouden ze niet inbreken? Als ze niet gepakt worden, zo veel te beter. Als ze wel gepakt worden, dan zitten ze toch nauwelijks vast.”

Wel looft de onderneemster het politiewerk. “Dat mag gezegd zijn. Ze stonden hier heel snel om alle sporen te onderzoeken. Ze hebben al heel wat info over de dader. Zo weten ze dat het om een wagen gaat die woensdag gestolen werd op de grens in Menen.”

Winkel snel weer open

Dankzij het snelle optreden van de politie kan de winkel deze middag alsnog open. “Het zal wat kuiswerk vergen, maar we doen het lukken. Om het raam zelf te herstellen, zullen we iets langer moeten wachten. We zullen het goed moeten kunnen sluiten, want de koeling blijft hier draaien ’s nachts. De toegang voor de klanten blijft echter gegarandeerd. We blijven dan ook de hele zomervakantie open.”

De vrouw geeft de moed niet op. Het was nochtans niet de eerste keer dat ze slachtoffer werd van inbrekers. “Het is al de vierde keer, de derde keer in de winkel. De eerste keer via de burelen achteraan, waarna we een alarm installeerden. Intussen hebben we al heel wat camera’s. Nu hopen dat die beelden iets opleveren.”

Opvallend is dat er begin deze maand ook twee ramkraken plaatsvonden. Een bij een apotheek in Wervik, een andere in ’t Appelke in Menen – ook een fruitwinkel. Of er een link is met deze ramkraak is onduidelijk. (JD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier