Bendekopstuk riskeert acht jaar cel voor brutale overvallen op juweliers aan de kust

Redactie KW

Vijf Litouwers staan in de Brugse rechtbank terecht voor vier gewapende overvallen op juweliers. Het kopstuk riskeert acht jaar effectieve celstraf.

Op 17 april 2015 drongen drie gangsters de juwelierszaak Rubrecht in de Driftweg in De Haan binnen. Ze knevelden de juwelier en terwijl ze hem met een vuurwapen onder schot hielden graaiden ze voor 800.000 euro aan peperdure juwelen, horloges en geld mee. Drie Litouwers, die kort na de feiten werden opgepakt, kregen in 2016 tot zeven jaar cel. Later werden nog meer leden van dezelfde bende opgepakt en die konden gelinkt worden aan nog drie andere gewapende overvallen.

Op 28 augustus 2015 sloegen ze toe bij een juwelier in Knokke-Heist maar moesten er zonder buit afdruipen. Amper vijf dagen later was juwelierszaak Hulpiau in Oostende aan de beurt. De oom en tante van de zaakvoerder hielden de winkel open en werden hard aangepakt. Ze werden gekneveld, bedreigd met een vuurwapen en geslagen. “De mond van de vrouw werd zodanig hard toegesnoerd dat ze amper nog kon ademen”, stelde de procureur. Omdat de overval te lang duurde gingen de daders er uiteindelijk zonder buit vandoor.

Op 11 september 2015 sloeg de bende ook nog eens toe in het Waalse Verviers. Daar werd een duur horloge buitgemaakt. Volgens de procureur was Tomas L. (40) betrokken bij alle vier de overvallen. Voor hem vroeg hij acht jaar cel. L. zelf drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt reisde heel Europa rond om caravans te verhandelen”, pleitte meester Matthias Devriendt. “Op het moment van de feiten in De Haan was hij in Dublin.” Vier medebeklaagden, die hun kat stuurden naar het proces, riskeren tot zes jaar cel. Alle beklaagden liepen in het buitenland al celstraffen op voor diefstallen. De uitspraak volgt op 25 april. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier