Decathlon Roeselare slaat alarm na aankoop grote hoeveelheden zwemvesten: duo riskeert tot zeven jaar cel voor mensensmokkel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Twee Irakezen riskeren in de Brugse rechtbank celstraffen van vijf en zeven jaar voor mensensmokkel.

Op 1 juni bestelde Salan N. (33), die in een vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk verblijft, twintig zwemvesten in het Decathlon-filiaal in Roeselare. Later die dag keerde hij terug met Mustafa H. (38) uit Roeselare maar de politie stond hen op te wachten en sloeg hen in de boeien. Het personeel had immers alarm geslagen omdat het duo op 22 mei al eens geïnformeerd had om 200 zwemvesten aan te kopen. Ook op 18 mei hadden ze al eens tien stuks gekocht.

Onderzoek wees uit dat Salan N. diezelfde dag ook al vijftien zwemvesten had aangekocht bij Decathlon in Grande-Synthe, nabij Duinkerke. “Onderzoek van zijn gsm toonde aan dat hij contact had met tal van nummers uit andere dossiers”, verduidelijkte de procureur. “Er stonden foto’s op van opblaasbare bootjes en hij ontving zelfs een bericht van een slachtoffer dat stelde dat hij het lastig had om te ademen in de krappe ruimte van een vrachtwagen.”

Onschuldig?

Ook de gsm van Mustafa H. leverde bezwarende elementen op en de man werd al twee keer veroordeeld voor mensensmokkel. Nu riskeert hij vijf jaar cel, maar zelf vraagt hij de vrijspraak. Naar eigen zeggen ging hij enkel mee naar de winkel om te tolken. Salan N. riskeert zeven jaar cel. Ook hij schreeuwde zijn onschuld uit. “Die zwemvesten waren bestemd voor familie en vrienden”, pleitte zijn advocaat. “Ze wilden samen de oversteek maken naar Groot-Brittannië.” De uitspraak volgt op 24 november.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier