Daders van vandalisme in het Kortrijkse station moeten van politie zelf opruimen

De inhoud van de vuilnisbakken werd overal rond gestrooid. © Peter Debaere
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Peter Debaere, de zaakvoerder van Hubiz in het Kortrijkse station, deed maandagochtend rond 4.45 een trieste ontdekking. Vandalen hadden lelijk huisgehouden in de hal van het station. Peter verwittigde onmiddellijk de politie, die de vermoedelijke daders alles zelf deed opruimen. Het gaat om vier mannen, van wie een vermoedelijk illegaal in ons land is.

Peter is om 4.45 uur gewoonlijk de eerste aanwezige in het Kortrijkse station. “Enkel de mannen van broodjeszaak Panos zijn er iets eerder. Die beginnen om 4.30 uur al met bakken. Maar zij zitten achteraan en hadden dus niks gemerkt”, legt Peter uit. Hijzelf merkte helaas weldegelijk iets op. “Elke folder in de inkomhal was gescheurd. De rekjes waar die inlagen werden door de zaal geslingerd. Vuilbakken waren omgekieperd, ook hun inhoud lag overal verspreid. De paaltjes aan de loketten, die klanten aantonen waar ze moeten wachten, lagen aan de andere kant van de hal. Iemand wilde duidelijk heel wat rommel maken.”

Vier slapers

Echte schade leed de winkel van Peter gelukkig niet. “Het zal mij dus niks kosten. Anders had ik hier niet zo rustig gezeten”, klinkt het. Hij belde meteen de politie. “Ik durfde mijn zaak niet openen. Er lagen tussen de rommel immers vier mensen te slapen. Een van hen zat in de hoek van alles te roepen. Gelukkig waren enkele agenten heel snel ter plaatse.”

De arm der wet concludeerde dat het wellicht de vier mannen waren die in het station lagen te slapen, die de schade hadden aangericht. “Al ontkenden die in alle talen”, weet Pedro. “Maar ze hebben in opdracht van de politie toch alles netjes opgeruimd. Ik heb ze zelfs een borstel gegeven. De kuisploeg van de NMBS kwam nog ter plaatse, maar die hadden niks meer te doen.”

De vier mannen werden meegenomen ter identificatie.
De vier mannen werden meegenomen ter identificatie.© Peter Debaere

Volgens de winkelier waren dergelijke situaties zo’n twee jaar geleden wekelijkse kost in het Kortrijkse station. “Maar de laatste jaren werd het geleidelijk aan rustiger. Het is dan ook jammer dat er nu weer zo iets moet gebeuren. Hopelijk gaat het om een eenmalig iets“, besluit Peter.

Geen mondmasker

De plaatsvervangende korpschef van politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) liet ondertussen weten dat de vier werden mee genomen ter identificatie. Het zou niet gaan om daklozen. “Vermoedelijk hebben de vier zich zondagavond bewust laten opsluiten in de inkomhal. Want die is ‘s nachts afgesloten en onze agenten hebben nergens sporen van een inbraak gevonden”, legt de korpschef uit.

“Ze hebben daar dan wat papier rond gestrooid en er een rommeltje van gemaakt. Onze agenten hebben de nodige stappen ondernomen en ontdekten dat een van de daders wellicht illegaal in ons land verblijft. Hij werd overgedragen aan de dienst vreemdelingenzaken.”

Of de mannen gestraft zullen worden voor hun daden is nog onduidelijk. “Het onderzoek is immers nog volop bezig.” Wel zeker is dat ze zich aan een boete mogen verwachten voor inbreuken op de coronamaatregelen. Geen van hen droeg immers een mondmasker. Dat is niet alleen verplicht op het openbaar vervoer, maar ook in het station.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier