Celstraf en zware boete voor cannabistelend echtpaar

© Getty Images
Redactie KW

Een koppel uit Veurne is hard gestraft door de Veurnse strafrechter voor het houden van een cannabisplantage in hun woning. Daar werden bij een huiszoeking 545 planten aangetroffen, verdeeld over drie kamers. Het ouder echtpaar van Servische afkomst sliep zelf in de woonkamer op een matras.

De rechter veroordeelde de man tot 30 maanden cel en de vrouw tot 15 maanden cel, waarvan een derde met uitstel. Ze moeten ook een zware boete betalen en zien 128.000 euro opbrengsten verbeurd verklaard, alsook twee Volvo S80’s, een aanhangwagen en twee generatoren.

Volgens het Openbaar Ministerie hing er een sterke cannabisgeur rond de woning en viel de politie daarom binnen. Naast de 454 planten vonden ze tal van kwekersmateriaal, 500 gram cannabis, 2.500 euro cash, een geldtelmachine en zakken om cannabis in te bewaren. Het koppel sliep beneden op de vloer op een dubbele matras.

Growshops in Nederland

Volgens de procureur trokken de man van 62 en de vrouw van 59 een uitkering van de ziekenkas. Ze zouden zaadjes kopen bij growshops in Nederland en de cannabis ook daar opnieuw verkopen.

De advocaten van het koppel zagen het anders. “Het is een intriest dossier waarbij mensen in erbarmelijke omstandigheden leefden. Het echtpaar is er fysiek slecht aan toe. Ze hadden met de cannabisverkoop nét voldoende om van te leven. Bovendien was de oogst al eens grotendeels mislukt. En eerlijk? De kwaliteit leek nergens naar. Toen de man aankwam in Nederland met zijn wiet, lachten ze hem gewoon uit”, pleitte advocaat Thomas Gillis, die de man vertegenwoordigde op het proces.

Andere cultuur

Nadia Lorenzetti, de advocate van de vrouw, vroeg zelfs de vrijspraak. “Mijn cliënte wist amper waarmee haar man zich inhield. Ze is ziek en heeft medicatie nodig. Serviërs hebben een andere cultuur. Als je man zegt dat je niet in de kamers boven mag komen en verder geen vragen mag stellen, dan doe je dat ook”, klonk het.

Het openbaar ministerie had 18 maanden cel voor de man en 6 maanden cel voor de vrouw geëist, alsook een verbeurdverklaring van 10.000 euro vermogenswinst.

De rechter vond die straf kennelijk niet zwaar genoeg en deed er een serieuze schep bovenop. 30 maanden cel en 15 maanden cel was het verdict, alsook een verbeurdverklaring van liefst 128.000 euro opbrengsten, twee Volvo S80’s, een aanhangwagen en twee generatoren. Aan de elektriciteitsmaatschappij moet het koppel 5.000 euro betalen gezien ze elektriciteit aftapten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier