Brugse procureur lanceert een opmerkelijke oproep naar klanten van prostituees

Substituut-procureur Frank Demeester vraagt alle klanten van prostituees in onze provincie om seksuele uitbuiting van kwetsbare meisjes te melden. Beeld ter illustratie. © Getty Images
Stefan Vankerkhoven

De Brugse substituut-procureur Frank Demeester lanceert een opmerkelijke oproep. Deze West-Vlaamse referentiemagistraat inzake mensenhandel richt zich tot alle klanten van prostituees in onze provincie en vraagt hen om seksuele uitbuiting van kwetsbare meisjes in alle discretie te melden.

De klassieke vormen van prostitutie, zoals raamprostitutie, bars en private huizen, zijn beduidend minder in het straatbeeld aanwezig dan vroeger. Telkens meer wordt voor seksuele dienstverlening geadverteerd op het internet. Exploitanten en seksuele dienstverleners kunnen vaak met een minimum aan financiële inspanningen een groot publiek bereiken. Meisjes ontvangen klanten in goedkope hotels of op kamers. Niet zelden zitten de meisjes alleen op een kamer met hun telefoontoestel, wachtend op klanten. Deze vorm van prostitutie is voor de meisjes niet zonder risico, als er zich problemen voordoen met klanten. Voor de politiediensten vormt internetprostitutie een nieuwe en grote uitdaging.

“Waar controle op raamprostitutie, bars of privéhuizen relatief eenvoudig is, is dit bij internetprostitutie veel minder evident”, zegt de Brugse substituut-procureur Frank Demeester. Bijgevolg lanceert Frank Demeester een publieke oproep naar de klanten van prostituees in West-Vlaanderen: “Klanten die signalen opmerken dat een meisje niet geheel vrijwillig aan het werk is, zouden de moed moeten hebben om contact op te nemen met de politie. De sekswerkers zijn niet actief op zichtbare plaatsen en spreken concreet af met de klant. Zij adverteren onder werknamen en durven wel eens foto’s gebruiken die niet van hen afkomstig zijn of waarop ze niet herkenbaar zijn. Zij verplaatsen zich gemakkelijk van de ene locatie naar de andere en worden door exploitanten overal te lande ondergebracht. Zo proberen de exploitanten en de sekswerkers de controles te ontwijken.”

Substituut-procureur Frank Demeester.
Substituut-procureur Frank Demeester.© TVH

“Meisjes die illegaal in het land zijn en niet vrijwillig in de prostitutie actief zijn, worden bijna steevast in het internetcircuit ondergebracht. Deze kwetsbare meisjes kunnen nergens heen door hun illegaal statuut en dat weten exploitanten zeer goed. Niet zelden moeten zij een smokkelsom afbetalen door seks te hebben met klanten en door handelingen te stellen die zij uit vrije wil niet zouden doen. In de meest erge situaties worden zij onder dwang vast gehouden.”

Oproep

“Het is verre van evident dat klanten dat ook effectief zullen melden. Klanten outen zich immers ook niet graag. Toch dringen parket en politie daarop aan, gezien alles in het werk moet worden gesteld om kwetsbare meisjes uit het circuit en uit de uitbuiting te halen. Er is gespecialiseerde opvang en hulp op alle vlakken (financieel, psychologisch, huisvesting…) mogelijk voor de slachtoffers, ook als ze hier illegaal verblijven. Klanten die discreet hun verhaal vertellen, bewijzen er de meisjes een grote dienst mee. Alleen zo kan het misbruik ophouden.”

Het West-Vlaams parket gaf de recherches van de politiediensten in onze provincie de opdracht om advertentie-sites zoals Redlights.be op te volgen en meisjes die adverteren te controleren. Zo is de lokale recherche van de PZ Oostende een organisatie op het spoor gekomen die uit Nigeria gesmokkelde meisjes in hun greep hadden. De Brugse onderzoeksrechter heeft deze week een 28-jarige vrouw en een 36-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel en exploitatie van prostitutie. Zij zetten in Oostende en in Lede meisjes aan het werk, die zich prostitueerden, en worden ervan verdacht misbruik te hebben gemaakt van de kwetsbare toestand waarin de meisjes verkeerden.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier