Landbouwer en bodemstaalnemer riskeren celstraf na vervalsing van stalen en omkoping
Een landbouwer (61) uit Nieuwpoort en een staalnemer (30) uit Koekelare, die bodemstalen moest nemen bij de landbouwer in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, verschenen dinsdagmorgen voor de strafrechter in Veurne wegens valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en omkoping. De landbouwer had de staalnemer namelijk 50 euro betaald om bodemstalen te vervalsen. Opvallend: dat was allemaal niet nodig, want de bodemwaarden bleken perfect in orde. Beiden riskeren 6 maanden cel.
De feiten dateren al van 2016 maar kwamen dinsdag nog maar voor de rechtbank, na een klacht met burgerlijke partijstelling door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “De VLM heeft als taak om bodem- en waterverontreiniging tegen te gaan en een van de kernafdelingen is de Mestbank.”
“Een erkend labo staat in voor het afnemen van bodemstalen bij landbouwers en de Mestbank houdt geregeld controles daarop, of alles wel correct verloopt”, sprak de advocate van de Vlaamse Landmaatschappij op het proces.
Aarde uit voortuin
De controleurs kwamen ter plaatse op het landbouwbedrijf in Nieuwpoort en merkten dat er iets niet klopte. De staalnemer uit Koekelare liep rond op de akker met een emmer aarde die hij in de voortuin had gevuld. Hij gebruikte wel zijn gps-tracker om de coördinaten van de stalen te vervalsen.
“Hij biechtte meteen op dat hij 50 euro had gekregen van de landbouwer om stalen te nemen uit de voortuin en niet op de akker. Intussen is met hem een dading afgesproken. De landbouwer schuift evenwel alle verantwoordelijkheid van zich af. Daarom eisen we 5.000 euro morele schadevergoeding en 250 euro voor de administratieve afhandeling”, aldus de advocate van de VLM.
‘Timide’
Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de vervalsing, gezien dit nefast kan zijn voor het leefmilieu. Er werd 6 maanden celstraf gevraagd voor de landbouwer en de staalnemer. De advocaat van de staalnemer stelde dat zijn cliënt een zware fout maakte door in te gaan op het voorstel van de landbouwer.
“Mijn cliënt liet zich veel te makkelijk overhalen en is overigens erg timide. Hij durfde amper weigeren. Hij is zwaar over de schreef gegaan. Toch vraag ik u om hem de probatie-opschorting of een werkstraf te geven”, klonk het. De dertiger is intussen elders tewerkgesteld als bodemonderzoeker.
‘Voorstel van staalnemer’
De verdediging van de landbouwer stelde dan weer dat de staalnemer met het voorstel kwam om 50 euro te betalen voor valse stalen. Ook hij vroeg de opschorting en om de schadevergoeding te herleiden tot 1 symbolische euro.
Beide beklaagden schuiven elkaar dus de schuld in de schoenen. De rechter velt een vonnis op 9 februari. Opvallend: er werden alsnog bodemstalen genomen in de akker en die bleken perfect in orde. De omkoping en vervalsing waren dus niet nodig. (BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier