“Als ik er niet mag wonen, dan niemand niet”: Vrouw (37) veroordeeld voor opzettelijke brandstichting

Foto ter illustratie. © TB
Redactie KW

Zelf ontkende Sharon F. (37) uit Kortrijk de feiten en wees ze in de richting van een sigaret die ze niet goed doofde. De rechter achtte echter dat de opzettelijke brandstichting van het huis in de Herdersstraat bewezen was. Ze werd veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf.

Een ravage was het. Op 28 september 2023 ging het huis van Sharon F. (37) in de Herdersstraat in Kortrijk in vlammen op. Ook de woning van haar buurvrouw werd verslonden door de vuurzee. Twee andere aanpalende huizen raakten zwaar beschadigd.

F. had die brand zelf aangestoken. “U mag van geluk spreken dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen”, fulmineerde de Procureur des Konings. Voor de 72-jarige buurvrouw was het alvast een kwestie van het lot. “Gelukkig is ze via de voordeur gaan kijken waar de rook vandaan kwam. Was ze naar de achterdeur gegaan, waar alles al in lichterlaaie stond, was ze er wellicht niet meer.”

De rechter was ook streng en veroordeelde de vrouw tot een effectieve celstraf van twee jaar. Het Openbaar Ministerie beval de verdere aanhouding omdat de vrouw geen hoofdverblijfplaats heeft. Nochtans had Sharon F. alles ontkend.

Ze stak de brand op een vergeten sigaret. “Ik was mijn kleren aan het sorteren en plots zag ik uit een stapeltje wat rook komen. Ik heb er een flesje water over uitgegoten en heb erop gestampt. Tien minuutjes daarna ben ik naar een vriend gegaan”, vertelde de vrouw.

40.000 euro

Het verslag van de branddeskundige wees volgens haar advocaat wel op een menselijke daad, maar geen opzettelijke. Maar er waren nog zaken die in haar nadeel spraken. “Tegen haar moeder, grootmoeder, kinderen én een vriend verklaarde ze dat ze het kot in de fik zou steken”, klonk het eerder. “Het huis dat ze huurde van haar stiefovergrootmoeder was verkocht. Als ik er niet mag wonen, dan niemand niet, moet ze gedacht hebben.”

Haar advocaat gaf dat deels toe, maar meende dat dat niet wilde zeggen dat ze het huis ook effectief in brand stak. Ze had wel gezegd dat ze het in brand ging steken, maar niet omdat ze er niet mocht blijven wonen. “Bovendien verliet ze het huis en nam ze niets mee. Als ze van plan was het huis plat te branden, zou ze toch iets hebben meegenomen? Zij is ook alles kwijt.”

Voor de 72-jarige buurvrouw was dat moeilijk om te aanhoren. “Ik ben er nog elke dag mee bezig. Meer dan veertig jaar heb ik er gewoond, mijn leven heb ik er opgebouwd. Het was mijn eigendom, ik had het nog helemaal opgeknapt. Nu heb ik amper 40.000 euro gekregen voor de grond”, vertelde ze na de pleitzitting. De vrouw krijgt nu een provisionele schadevergoeding van 1 euro. (JDW)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier