Bootje met 24 transmigranten dobbert twee dagen stuurloos rond voor Zeebrugse kust: vijf jaar cel voor mensensmokkelaars

© Getty Images
Redactie KW

Bijna drie jaar nadat Muthanna A. (30) in levensgevaarlijke omstandigheden de Britse kust bereikte, heeft de Irakees zélf vijf jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel. Zijn kompaan kreeg dezelfde straf. Het gerecht kreeg het duo in het vizier na een spectaculaire reddingsactie voor de Zeebrugse kust.

Eind oktober 2021 keken 24 transmigranten de dood in de ogen toen hun bootje na vertrek vanaf de Noord-Franse kust met motorpech te kampen kreeg. Twee dagen lang dobberden ze rond op de Noordzee tot ze uiteindelijk zélf de hulpdiensten verwittigden. Die konden hen redden in de buurt van het windmolenpark voor de kust van Zeebrugge.

Een van de opvarenden, Faiz A., bekende dat hij in opdracht van smokkelaars transmigranten van de Noord-Franse vluchtelingenkampen tot aan het strand had begeleid. Hoewel de Irakees die bekentenissen later weer introk, kreeg hij begin 2023 vijf jaar cel.

Op basis van de verklaringen van A. en analyse van zijn telefoontoestel kwamen ook Wissam A. (33) en Omar H.J. (34) in beeld. De beide Irakezen, die via Tiktok ‘reclame’ maakten voor de gevaarlijke overtochten, kregen in augustus vorig jaar zes jaar effectief.

Spilfiguur

Verder onderzoek bracht ook Koeweiti Ahmed A. (43) en Irakees Muthanna A. (30) in nauwe schoentjes. De twee ontvingen voor de bende geld van de transmigranten. In november 2022 werden ze opgepakt. Het openbaar ministerie vroeg voor allebei zes jaar effectief en 184.000 euro boete. Opmerkelijk: Muthanna A. bereikte in augustus 2021 zélf met een bootje het Verenigd Koninkrijk. “Hij kende de gevaren dus maar al te goed”, aldus procureur Fauve Nowé.

Zelf ging A. voor de vrijspraak. “Hij deed bepaalde zaken onder druk van de échte spilfiguur, aan wie hij nog geld moest”, pleitte advocaat Koen Blomme. Ahmed A. vroeg tevergeefs een celstraf met uitstel. “Hij ontving inderdaad geld, maar had zeker geen leidinggevend functie”, pleitte advocaat Hervé Istas.

Naast vijf jaar effectieve celstraf kregen de beide mannen ook 184.000 euro boete opgelegd. Ze zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier