Assisenproces Mikey Peeters: openbaar aanklager vraagt jury om Van Geel schuldig te verklaren

© BELGA
Ilse Naudts

Vrijdag moet de jury beslissen of Suleyman Betelguirev (25) en Steven Van Geel (26) schuldig zijn aan de doodslag op Mikey Peeters (19) op 30 mei 2014 op de Markt van Brugge. Voor Kris Vincke, advocaat van beschuldigde Steven Van Geel, aan zijn pleidooi begint, heeft openbaar aanklager Serge Malefasson vanochtend zijn zaak verdedigd.

“De Markt van Brugge is overdag een lust voor het oog. The place to be, je moet er geweest zijn. Maar ‘s nachts verandert de markt van Brugge in een verlaten plek. Zoals ook die nacht. In een klein kwartier: paniek, ambulances, alles in rep en roer

Mikey is er niet meer en zal er nooit meer zijn. Brugge, de markt is in het hart geraakt. Het was van 1302 het laatste uur van de metten geleden dat er op dat uur nog bloed op de markt had gelegen. Maar deze keer niet heroïsch en romantisch voor de overlevering. Nu tijdens een laffelijke aanslag. Het nutteloos toonbeeld van zinloos geweld.” Mikey Peeters belandde die ochtend in een vechtpartij met Steven Van Geel. Van Geels vriend, Suleyman Betelguirev stak Mikey Peeters neer. Hij stak negen keer, waarvan er zes raak troffen, allemaal in het bovenlichaam en de hals van Mikey Peeters.

U liet Mikey zieltogend achter. Er is geen enkele kans die u gegrepen heeft. Niet die nacht en niet erna

Suleyman Betelguirev vluchtte diezelfde dag nog naar familie in Tsjetsjenië. “Over de schuld van Suleyman, beste jury, moet u niet twijfelen“, aldus de openbaar aanklager. “De camerabeelden spreken voor zich. Ik vraag u rekening te houden met de hoeveelheid messteken en de driestheid waarmee hij instak. Ik vraag u rekening te houden met de plaats van de toegebrachte steken, in het lichaam, twee in de longen, twee in de nek. Zijn aandeel staat vast.”

Serge Malefasson : “Over het aandeel van meneer Van Geel vraag ik u eerlijk te oordelen. Gebruik daarvoor de wet, je gezond verstand en je eer en geweten.” Volgens de openbaar aanklager is Steven Van Geel weldegelijk mededader aan de steekpartij omdat hij noodzakelijke hulp heeft gepleegd bij het doden van Mikey. “Was hij volgens getuigen niet de hele avond uit op een incidentje? Was het niet hij die het mes meebracht naar het gevecht? Was het niet hij die Mikey naar de grond heeft gebracht? Was zo dat hij hem vasthield in een houdgreep en dat Suleyman daardoor vrij spel kreeg? Is hij niet blijven aanklampen gedurende de hele steekpartij? Is Mikey in zijn verweer niet bewust gehinderd door Steven? Kortom Steven Van Geel heeft alle voorwaarden gecreëerd die hebben geleid tot de dood van Mikey Peeters.”

Meneer Van Geel, u ontloopt alle verantwoordelijkheid. U bent een kleuter op de speelplaats als hij iets mispeuterd heeft ‘t Is niet ik, ‘t is hem. Ik heb de steken niet uitgedeeld, ik was alleen maar aanwezig. U liet Mikey zieltogend achter. Er is geen enkele kans die u gegrepen heeft. Niet die nacht en niet erna.”

“Dames en heren van de jury, Suleyman Betelguirev en Steven Van Geel zijn beide samen verantwoordelijk voor de dood op Mikey Peeters.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier