Agressieve Oostendenaar riskeert celstraf voor afbijten neus slachtoffer

Redactie KW

Een 23-jarige Oostendenaar riskeert in de Brugse strafrechtbank 55 maanden cel voor een reeks feiten van brutaal geweld. Bij een van de incidenten beet hij de neus af van zijn slachtoffer. “Dat was wettige zelfverdediging”, stelde zijn advocaat.

Op 26 november 2017 viel Guillaume D. een vrouw lastig in de lounge van het Oostendse casino Kursaal. De partner van de vrouw ging D. te lijf waarna een gevecht ontstond. Een buitenwipper kwam tussenbeide en nam de kemphanen in een houdgreep, waarop D. meermaals in de neus beet van zijn rivaal. Het reukorgaan werd hierbij volledig afgerukt. “Het bloed stroomde over het hoofd van het slachtoffer”, schetste de procureur dinsdag de hallucinante feiten. Volgens D. ging het om wettige zelfverdediging, maar de procureur deed dit af als nonsens. “Het slachtoffer werd vastgehouden door de security. Hij was al buiten strijd.”

Naast het incident in het Kursaal moest D. zich nog voor andere feiten van brutaal geweld in Oostende verantwoorden. Zo sloeg hij op 27 maart vorig jaar aan de Velodroom een minderjarig meisje een neusbreuk omdat ze zijn hond aaide. Een drietal maanden later stond hij tijdens een vermaakuitstap op enkele auto’s te springen. Een kameraad die hem hierop aansprak kreeg een mokerslag in het gezicht en hield daar een gebroken kaak aan over. “Pure agressie loopt als een rode draad door dit dossier”, vervolgde de procureur. “Zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Bij de meeste feiten stond Guillaume D. onder probatievoorwaarden. Bovendien werd hij meerdere keren betrapt op bezit van cocaïne en cannabis. Dat laatste rookte hij volgens de procureur zelfs in het bijzijn van een elf maanden oude baby. “Maar een drugsprobleem heb ik niet”, verklaarde D. daar later over.

De procureur vroeg 55 maanden cel voor D., die al eerdere veroordelingen opliep. De advocaat van D. drong aan op een voorwaardelijke straf. “Mijn cliënt worstelde met een zwaar drank- en drugsprobleem. Hij kampt ook met ADHD en leed zwaar onder de scheiding van zijn ouders. Nu laat hij zich begeleiden en is het overmatig middelengebruik voorbij.” De raadsman bleef erbij dat zijn cliënt tijdens het gevecht in het Kursaal handelde uit wettige zelfverdediging. “Mijn cliënt kreeg zelf eerst een slag op het achterhoofd en beet instinctief om zich los te werken”, stelde hij.

In de zaak stelden meerdere slachtoffers zich burgerlijke partij. De man die zijn neus kwijtspeelde eist een schadevergoeding van 21.000 euro. De vader van twee kinderen was 76 dagen werkonbekwaam en onderging een chirurgische ingreep waarbij zijn neus werd gereconstrueerd. De uitspraak volgt op 13 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier