Acht jaar cel voor Dentergemse dierenarts die grondstoffen leverde voor tonnen harddrugs

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft de Dentergemse Ignaas V. (64) dinsdag veroordeeld tot een effectieve celstraf van 8 jaar. De man stond terecht voor mededaderschap in grootschalige, internationale drugshandel. Hij voerde, in zijn hoedanigheid van dierenarts, grote hoeveelheden grondstoffen aan.

Ignaas V. voerde 17,6 ton chemicaliën in, die kunnen worden gebruikt voor de productie van synthetische harddrugs. Het gaat om chemicaliën die de beklaagde in zijn hoedanigheid van dierenarts kan verhandelen, maar “dergelijke hoeveelheid kan niet voor legale toepassingen dienen”, benadrukte de procureur.

De grondstoffen die Ignaas V. leverde, volstonden om minstens 8 ton harddrugs te maken, goed voor zeker 8 miljoen gebruiksdoses. Daarom vroeg het openbaar ministerie om een duidelijk signaal te geven. Er was 10 jaar cel gevorderd, evenals een boete van 180.000 euro en een verbeurdverklaring van 23.000 euro.

“Onverschilligheid en gebrek aan normenbesef”

De rechtbank veroordeelde de zestiger dinsdag tot 8 jaar cel en een boete van 90.000 euro, allebei effectief. Er wordt ook 23.390 euro verbeurdverklaard. Er wordt 10 jaar een verbod opgelegd om het beroep van dierenarts uit te oefenen of enige machtsfunctie in een vennootschap op te nemen. Volgens de rechter lagen een “totale onverschilligheid en een gebrek aan normenbesef” mee aan de basis van de strenge bestraffing.

De verdediging liet al weten dat ze verzet aantekent tegen het vonnis, dat bij verstek werd uitgesproken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier